Concert de gală inedit, joi, de la ora 19, în Oradea, la Teatrul Regina Maria, unde Orchestra Filarmonicii Oradea va fi condusă de trei dirijori, finaliști ai concursului organizat pentru aceștia și numit „Orchestra’s Conductor Competition”. Gala este deschisă publicului, care va putea asista la jurizarea dirijorilor chiar de către membrii orchestrei.

Solistul serii va fi Răzvan Popovici, la violă, iar prezentator – maestrul Cristian Oroșanu, în calitate de președinte al concursului și inițiator al proiectului.

Fiecare dintre dirijori va conduce orchestra care va interpreta câte o piesă pentru violă și o simfonie mozartiană.

Prin urmare, publicul va putea audia lucrări de Max Bruch: Romanța pentru violă și orchestră, op. 85, W.A. Mozart: Symphony No 30, k.202, Symphony No 31, k.297, Symphony No 35, k.385, M. von Weber: Andante e rondo ungarese op.35 și Gustav Holst: Lyric movement.

Romanța pentru violă și orchestră, op. 85” este o lucrare romantică, compusă de Max Bruch pentru Maurice Vieux, violistul principal al Operei din Paris. Pe parcursul piesei, viola exprimă o varietate de stări, din ce în ce mai agitate, cu elemente ritmice surprinzătoare și diverse, dar și melodice și armonice inedite, capul tematic este întotdeauna recognoscibil pe parcursul piesei, fiind interpretat la câte un instrument din orchestră și dezvoltat de către violă.

Simfonia nr. 30 a fost scrisă de Mozart la Salzburg și finalizată în 5 mai 1774 și are o formă clasică de 4 părți: Molto allegro, Andantino con moto, Menuetto & Trio, Presto. Lucrarea conține, printre altele, un motiv descendent, un dialog între viori și alămuri, un tril, mișcări lente și scurte, iar tema e jucăușă și luminoasă. Rafinamentul părții provine din straturile orchestrale scrise într-un mod care conferă un sentiment de profunzime și intimitate.

Andante e rondo ungarese op. 35” este o lucrare scrisă de Carl Maria von Weber pentru fratele său Fritz. Este compusă în do minor și are două mișcări: Andante și Allegretto, și un final spectaculos. Partitura lucrării s-a găsit la concert-maestrul Semler de la Berlin, care o moștenise de la tatăl său, faimosul violonist Franz Xaver Semler. Manuscrisul, după care s-a făcut prima publicare în 1816, se află astăzi la Biblioteca de Stat din Berlin.

„Simfonia nr. 31 în Re Major, K. 297” este cunoscută și sub denumirea de „Simfonia pariziană” și este una dintre cele mai cunoscute simfonii ale geniului austriac. Simfonia a fost scrisă în 1778, în vremea când tânărul Mozart căuta un post să se angajeze la Paris. Premiera a avut loc la 12 iunie 1778 într-un concert privat. Critica adresată simfoniei a fost una pozitivă, Mozart fiind deja considerat unul dintre cei mai buni compozitori ai epocii.

„Lyric Movement” este o piesă scurtă, scrisă pentru violă și orchestră mică. Este una dintre ultimele lucrări scrise de Gustav Holst. A fost interpretată pentru prima dată în 1934 de către Lionel Tertis, violistul căruia i-a fost dedicată lucrarea și pe care Holst l-a felicitat pentru că a avut o interpretare perfectă. Compozitorul nu a putut fi prezent la premieră, însă și-a ascultat compoziția la radio.

Simfonia nr. 35 în Re Major, K. 385, denumită și „Haffner”, a fost compusă de către Wolfgang Amadeus Mozart în anul 1782, pentru familia de nobili din Salzburg. Relațiile dintre compozitor și aceștia au fost unele strânse și benefice, deoarece Sigmund Haffner sr. l-a ajutat pe Mozart să plece în turneele sale în Europa. Atunci când a finalizat lucrarea, compozitorul însuși s-a mirat de calitatea ei, fiind compusă într-un timp foarte scurt.

Bilete pentru concert se găsesc online aici sau la sediul instituției.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!