Stabilit iniţial pentru sfârşitul lunii iunie, termenul de finalizare a lucrărilor de amenajare a grădinii publice de pe Dealul Ciuperca a fost amânat de municipalitate până la sfârşitul lunii octombrie.

„Am făcut deja documentaţia şi vom cere finanţatorului prelungirea termenului de predare din două motive. Întâi, pentru că vrem să realizăm şi pasarela pietonală peste liniile ferate, care va trebui înălţată la cinci metri şi prelungită inclusiv peste drumul rapid. În al doilea rând pentru că aici se vor face plantări masive şi vrem să facem plantările în toamnă, ca să fim sigur că nu vor fi probleme”, a declarat viceprimarul Mircea Mălan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă ţinute la faţa locului.

Până în prezent, muncitorii firmei Abed Nego au finalizat lucrările de defrişare şi de terasare a dealului, a făcut două foraje la o adâncime de circa 130 metri pentru a alimenta pompele care vor iriga zona şi a amenajat parte din instalaţia de stropit. În plus, constructorul a început construcţia viitorului punct de observare din apropiere de vârful dealului, care va servi atât ca local de alimentaţie publică cât şi ca punct de informare turistică.

„Până la finalul lucrărilor vom hotărî dacă localul va fi administrat de Primărie sau va fi dat în concesiune unei firme care îşi va asuma şi întreţinerea zonei verzi amenajate pe deal”, a spus Mălan.

Finanţat din fonduri transfrontaliere, proiectul a fost câştigat de municipalitatea orădeană în parteneriat cu Biserica Ortodoxă din localitatea Apateu, Ungaria. Primăria a avut la dispoziţie 1,7 milioane euro, sumă din care 730.000 lei a reprezentat-o finanţarea europeană, iar biserica din Apateu a primit 220.000 euro, din care 209.000 lei a constituit-o finanţarea nerambursabilă.

„Din finanţarea obţinută, am amenajat un parc dendrologic cu arbori, arbuşti şi floră care va contribui la dezvoltarea turistică a zonei”, a declarat Origen Sabău, preotul paroh al Bisericii Ortodoxe Apateu.

Ambele proiecte sunt menite să dezvolte habitate naturale de floră spontană şi specii de arbori protejaţi, să dezvolte zone panoramice şi de agrement în cadrul habitatelor naturale şi să promoveze serviciile de turism ecologic. Spre exemplu, dealul Ciuperca va fi mobilat cu zone de belvedere şi odihnă pentru a deveni o grădină publică cu alei, spaţii verzi, arbori, arbuşti şi plante. Investiţia mai cuprinde amenajarea unui sistem automat de irigare a întregii suprafeţe precum şi un sistem de iluminat ambiental care să scoată zona în evidenţă inclusiv pe timpul nopţii.

Lucrările de reamenajare a dealului Ciuperca au fost câştigate în decembrie 2014 de firmele Abed Nego şi Adenandra la un preţ de 4,9 milionane lei fără TVA, la cea de-a treia licitaţie organizată de municipalitate. Prima procedură de achiziţie a fost anulată din lipsă de ofertanţi iar la cea de-a doua Abed Nego, singura firmă înscrisă, a fost descalificată pentru că nu a putut dovedi experienţă similară.