Cine munceşte şi greşeşte. La solicitarea BIHOREANULUI, Primăria Oradea a tras linie sub proiectele europene implementate în ciclul bugetar european 2014-2020, care se închide la finalul acestui an.

La un total de 70 proiecte europene atrase, oraşul a primit 14 corecţii financiare, care se ridică la 4,35 milioane euro. "Suma este infimă", consideră primarul Florin Birta.

"Nu cred că este rău"

Florin Birta primarOradea a atras în ultimul ciclu bugetar european 2014-2020 finanţări de 1,98 miliarde lei, echivalentul a 401,1 milioane euro. În cadrul celor 70 de proiecte au fost aplicate corecţii, pentru diferite nereguli, de 21,5 milioane lei, adică echivalentul a 4,35 milioane euro.

"Per total, la 100 euro implementaţi din fonduri UE, pe lângă contribuţia oraşului, în general de 2%, am plătit 1% ca penalităţi. Adică, am implementat proiecte folosindu-ne în proporţie de 97% în loc de 98% de bani europeni, ceea ce nu cred că este rău", spune primarul Florin Birta (foto).

Mecanismul corecţiilor financiare este, teoretic, simplu: municipalitatea implementează proiectul pe banii săi, după care decontează facturile cu finanţatorul. Dacă acesta suspectează nereguli, respinge la plată sume ce pot merge până la 100%, în funcţie de gravitatea celor constatate, cu titlu de corecţii financiare. Primăria le-a atacat în instanţă pe toate, dar 8 procese le-a pierdut definitiv.

"Nu am greşit"

Cele mai mari corecţii au fost acordate în proiectele pentru reabilitarea Pieţei Ferdinand (4,4 milioane lei), construcţia pasajului din Bulevardul Magheru (3,6 milioane lei) şi modernizarea Şcolii Gimnaziale nr. 11 (2,8 milioane lei).

Marius Mos, Primaria OradeaPenalizările, de 25% din valoarea proiectelor, au fost aplicate pentru nepublicarea licitaţiilor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), care anunţă zilnic toate licitaţiile din ţările membre ce depăşesc echivalentul a 24,9 milioane lei. "Nu consider că am greşit. Toate lucrările au fost licitate cât am putut de repede, pe fiecare fază, proiectare, execuţie, dirigenţie de şantier, ca să câştigăm timp, iar valorile erau mult sub această limită. Ulterior, ca să obţinem finanţarea, le-am depus printr-un proiect comun, cum ar fi cel de creare a traseelor pietonale, care cuprinde Piaţa Ferdinand, malul stâng al Crişului, Podul Centenarului ş.a.", explică Marius Moş (foto), şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei.

Corecţii au mai fost acordate şi la proiectele pentru pietonalizarea străzii Aurel Lazăr (2,3 milioane lei), refacerea străzii Libertăţii (2,1 milioane lei) şi amenajarea coridorului verde Barcăului (1,9 milioane lei). Moş spune, însă, că erau inevitabile: "Am ales să depunem proiectele cu riscul de a plăti penalităţi, decât să le amânăm şi să nu le mai implementăm". Oricum, susţine directorul, Primăria a fost transparentă: "La toate licitaţiile am avut ofertanţi străini. Pavarea Pieţei Ferdinand a făcut-o o firmă italiană".

Penalităţi pentru greşeli

Ovidiu GulerPrimăria a primit corecţii financiare inclusiv pentru că a actualizat preţurile cu inflaţia, conform OUG 64/2022, cum a fost în cazul construirii Grădiniţei din Parcul Industrial I (62.250 lei) sau dimpotrivă, pentru că a tăiat unele cheltuieli, cum s-a întâmplat la reabilitarea străzii Vasile Alecsandri (835.000 lei).

"Pe Alecsandri aveam de montat incinte pentru gunoi subterane. Pentru că în subsol erau cabluri şi conducte, am renunţat la ele. Finanţatorul a considerat că este o modificare substanţială a proiectului, pentru că dacă ştiau şi alte firme că nu se fac incintele subterane poate veneau la licitaţie. În prezent ne judecăm", spune directorul adjunct al DMPFI, Ovidiu Guler (foto).

Linie fără corecţie 

Cea mai bună veste este, însă, că Autoritatea de Management a Ministerului Dezvoltării nu a aplicat corecţia de 100% la construirea noii linii de tramvai paralele cu Peţa, aşa cum se discuta în 2020. Până la urmă, Primăria nu a mai fost obligată să returneze finanţarea europeană de 58,7 milioane lei, ceea ce ar fi fost usturător.

Mihaela Neag"Acolo, finanţatorul ne-a transmis semne de întrebare cu privire la faptul că firma care a făcut studiul de fezabilitate (n.r. Aquacons) a participat ulterior şi la licitaţie, ca şi cum ar fi fost incorect. Ulterior, nu ne-a formulat, însă, nicio corecţie financiară şi a făcut toate decontările", spune Mihaela Neag (foto), director adjunct al DMPFI.

La fel, în noul ciclu bugetar european, 2021-2027, prin care municipalitatea a depus deja spre finanţare 40 de proiecte, în valoare de 122,3 milioane euro numai prin PNRR, Oradea nu a primit deocamdată nicio corecţie financiară. Dar lucrurile sunt abia la început...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!