Deputatul UDMR Cseke Atilla a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că Ministerul Finanţelor a tăiat fondurile necesare pentru finanţarea lucrărilor de investiţii la Staţionarul III al Spitalului Judeţean, Clinica de Obstetrică Ginecologie, cu 3 luni înainte de finalizarea investiţiei.

"Au blocat investiţia, la fel ca pe cea de pe DN76, spre Beiuş, şi la fel cum au făcut cu spitalele din 20 de judeţe. Atâta doar că aici lucrările erau deja la final, iar banii nu erau din fonduri publice, ci dintr-un credit extern", a explicat deputatul, revoltat de decizia "fără cap". "Am o boală pe ei, ceva extraordinar. Nu gândesc, numai taie", a izbucnit Cseke.

Informaţia a fost confirmată şi de către managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, Gheorghe Carp, care susţine, însă, că situaţia este doar temporară.

"Finanţarea a fost blocată, într-adevăr, pentru că Ministerul Finanţelor nu a alocat suficienţi bani pentru cele 20 de maternităţi. Însă s-au făcut demersuri pentru deblocarea sumelor necesare, pentru că acestea nu sunt din fonduri publice, ci dintr-un împrumut extern. Oricum, lucrările sunt executate în proporţie de peste 50%, chiar dacă până acum au fost decontate doar 7%", a explicat managerul.

Reabilitarea Maternităţii din Oradea, o investiţie de 1,4 milioane de euro, a fost demarată în cadrul unui proiect naţional de reformă din sectorul Sanitar - APL 2 Componenta 1 - Asistenţă medicală maternă şi neonatală - finanţat din acorduri de împrumut cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi cu Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Proiectul prevedea recompartimentarea şi reamenajarea etajelor I şi II din spital, pentru crearea unor noi saloane, săli de tratament şi încăperi anexe obligatorii, toate destinate asistenţei medicale materne şi neonatale, mamei şi copilului nou-născut.

Tot în cadrul proiectului finanţat de BERD şi BEI s-a prevăzut şi anveloparea clădirii, pentru termoizolarea acesteia. Investiţia urmează să se finalizeze în luna iulie, a mai precizat Carp.