Şedinţa de miercuri a Colegiului Prefectural (structură care reuneşte instituţiile deconcentrate ale Guvernului în judeţ) a prilejuit şefului Finanţelor bihorene, Ioan Mihaiu, să dea o veste bună conducerii Prefecturii: anul trecut, gradul de colectare a contribuţiilor la bugetul de stat şi la cel al asigurărilor sociale de stat a crescut în Bihor cu aproape 8%.

Astfel, în 2013, Finanţele bihorene au atras la bugetul de stat o sumă cu 0,66% mai mare (6,89 milioane lei) decât cea programată, adică 1.051 milioane lei în loc de 1.044 milioane lei.

De asemenea, la bugetul contribuţiilor sociale de stat, Finanţele au încasat în loc de 1.002 milioane lei, cât era programat, 1.099 milioane lei, ceea ce înseamnă 109,7% în plus.

La bugetul asigurărilor sociale de stat, creşterea încasărilor a fost de 8,64%, Finanţele judeţene încasând la acest capitol 761 milioane lei faţă de 700 milioane, cât era programat.

La bugetul asigurărilor de şomaj, faţă de suma programată (24,88 milioane lei) au fost încasate 26,6 milioane, ceea ce înseamnă o creştere de 6,91%, iar la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate au fost încasate 312 milioane lei în loc de 277 milioane cât era programat, ceea ce înseamnă o creştere de 12,62%.

Per total, creşterea încasărilor la cele două bugete, de stat şi de asigurări sociale (adică bugetul consolidat), a fost în 2013 de 7,87%.

Anul acesta, în primele patru luni, încasările totale la cele două bugete au crescut cu 4,68%, cele mai mari creşteri fiind la bugetul de stat (12,67%).

Instrumentele prin care s-au obţinut aceste creşteri sunt plăţile făcute de debitori după comunicarea somaţiilor, poprirea conturilor bancare şi valorificarea sechestrelor puse pe bunurile datornicilor.

Cifrele în sine nu sunt relevante decât pentru specialişti, dar le-a "tradus" chiar şeful Finanţelor. "Aceste cifre pot indica o creştere economică şi sper ca ea să continue", a spus Ioan Mihaiu.