Marius Fandly, director adjunct al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor, a anunţat miercuri, în cadrul reuniunii Colegiului Prefectural – structură informală formată din şefii de instituţii, administraţii, servicii, agenţii şi oficii guvernamentale din judeţ – că până la finele lunii august toate persoanele fizice şi juridice care din 2007 până anul trecut au achitat taxe de primă înmatriculare, botezate diferit de-a lungul ultimilor 11 ani, îşi vor primi banii înapoi.

Potrivit unei prezentări făcute de Fandly, până la data de 25 iunie la AJFP Bihor erau înregistrate 27.921 cereri de restituire a sumelor plătite ca taxă de primă înmatriculare, taxă de poluare, timbru de mediu etc, pentru o valoare totală de 64 milioane lei.

Până acum, însă, deşi finanţistul a spus că „banii vin destul de regulat de la Administraţia Fondului de Mediu”, AJFP Bihor a transmis AFM doar 12.192 cereri de restituire, pentru o sumă totală de 28,7 milioane lei, iar suma primită este de numai 16,8 milioane lei, adică 58,54% din cea solicitată.

Tot la reuniunea de miercuri a Colegiului Prefectural, directorul adjunct al Finanţelor a spus că au crescut încasările pentru veniturile bugetului general consolidat al statului şi pentru cele la bugetele asigurărilor sociale. Astfel, faţă de încasări totale programate de 82,16 milioane lei la bugetul de stat pentru luna mai a anului curent au fost încasate 86,03 milioane lei, adică cu 3,87% mai mult.