Aparegio, proiectul de introducere şi extindere a reţelelor de apă în judeţul Bihor, în valoare de 341 milioane lei, este pus în pericol de opoziţia unei mici comunităţi rurale. Strânşi în jurul primarului Ioan Man, localnicii din Finiş se opun construirii unei conducte care să tragă apă pentru Beiuş din izvorul Feredeu, aflat pe teritoriul lor.

Revoltaţi că localitatea a fost împiedicată să se racordeze la conductă, edilii zic acum că lucrările le-ar distruge un drum forestier aflat în construcţie. Săptămâna trecută, după patru ani de războaie, primarul comunei a ajuns chiar să condiţioneze alimentarea Beiuşului cu apă de ieşirea municipiului din Aparegio. Cu riscul să cadă întregul proiect, pentru tot judeţul!

Către Finiş...

Proiectul Aparegio e blocat deja de un an de opoziţia unui primar de comună. Finanţat din fonduri europene, planul prevedea investiţii pentru tratarea şi distribuţia apei potabile din Oradea, Beiuş, Tinca, Sântandrei, Palota, Girişu de Criş, Tărian, Nojorid, Oşorhei, Alparea, Fughiu şi Biharia. Anul trecut, când Biharia a ieşit din proiect de teamă că localnicii vor plăti mai scump apa, locul ei a fost luat de Paleu.

Pentru Beiuş, lucrările înseamnă extinderea reţelelor de apă şi canalizare pe 36 de străzi şi construirea unei staţii de epurare, lucrări câştigate de firma Selina pentru 16 milioane lei. De asemenea, proiectul presupune şi construirea unei aducţiuni de apă de la izvorul Feredeu din Finiş, lucrare câştigată de Hidroconstrucţia Sebeş pentru 10,5 milioane lei. Dacă reţelele sunt deja gata în proporţie de 70%, iar lucrările la staţia de epurare sunt în pregătire, din aducţiune există însă doar proiectul!

"Lucrările trebuiau să înceapă de anul trecut, dar Primăria Finiş, care în 2008 şi-a dat acordul de principiu, acum refuză să-şi dea avizul fără de care Consiliul Judeţean nu poate elibera autorizaţia de construire", explică Ovidiu Gavra, directorul Companiei de Apă Oradea. Managerul se teme de ce e mai rău. "Fără autorizaţie de construire nu se poate lucra, vor urma corecţii financiare, adică UE ne va tăia din bani, şi există şi pericolul sistării finanţării".

Blocaţi în drum

Hidroconstrucţia are la dosar 16 avize din cele 17 necesare pentru a începe lucrul, doar pe cel al Primăriei Finiş nu! "Discutăm de un an. S-au ţinut şedinţe la CAO, la Consiliul Judeţean, la Prefectură, iar rezultatul a fost zero", povesteşte Gavra. Mai mult, pe 9 aprilie anul acesta, la trei zile după ultimele negocieri, Primăria Finiş a anunţat oficial CAO că nu va aviza lucrările.

"Am demarat un proiect pe fonduri europene pentru "Modernizare drum Valea Finişului", care se apropie de final, iar prin compararea ridicărilor topografice puse la dispoziţie de firma Hidroconstrucţia s-a constatat că conducta de apă ar afecta această investiţie, ceea ce ar însemna că riscăm să pierdem finanţarea", se menţionează în adresa trimisă Companiei de Primăria Finiş. Finanţat prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, drumul forestier este construit de Drumuri Bihor, care mai are de turnat doar stratul final de asfalt.

"Nu se poate!"

04 adrian Domocos.jpgAdrian Domocoş (foto), primarul de Beiuş, e de-a dreptul şocat de decizia omologului de la Finiş. "Nu se poate aşa ceva! În 2008 Finişul şi-a dat acordul de principiu, iar acum se răzgândeşte. Dar hotărârea de atunci a produs deja efecte juridice!". Edilul beiuşean e hotărât să ceară Prefecturii anularea noii hotărâri a Consiliului Local Finiş, cea prin care se refuză avizul, ca fiind nelegală. "Avem izvorul, avem banii de lucrări, nu e normal ca locuitorii Beiuşului să bea apă din Crişul Negru când ar putea bea apă de munte", argumentează primarul.

La fel zice şi directorul CAO. Ovidiu Gavra a cerut Prefecturii şi CJ să medieze conflictul, iar la începutul acestei luni a informat Ministerul Mediului şi Ministerul Fondurilor Europene despre riscul blocării proiectului. "Celor de la ministere efectiv nu le-a venit să creadă. Nu cred că există prostie mai mare decât să ai un izvor cu apă curată şi să te opui ca acesta să alimenteze un oraş!", spune Gavra.

Refuzuri în lanţ

04 Ioan Man.jpgÎn ciuda presiunilor, primarul de Finiş, Ioan Man (foto), se ţine tare. "Ministerul Mediului, Ministerul Fondurilor Europene, Prefectura, toţi mi-au scris să dau avizul Companiei de Apă, dar nimeni nu mi-a garantat că dacă se va sparge drumul nu trebuie să returnez banii primiţi pentru construirea lui", zice Man.

Primarul spune că acordul dat în 2008 a fost revocat pentru că... nu mai era de actualitate. "Atunci era altă situaţie. În 2008 nu aveam apă în comună şi i-am rugat pe cei de la Aparegio să ne bage în proiect. Au refuzat. Eu eram în partidul lui Becali şi nu aveam sprijin politic (n.r. - acum e PSD-ist), aşa că l-am rugat pe primarul din Beiuş că, dacă tot va trece conducta prin comună, să ne lase să ne înţepăm şi noi la ea. N-a vrut! Am vrut să intrăm în Aparegio când a ieşit Biharia, dar mi s-a spus că s-a negociat politic să fie luată tot o primărie UDMR-istă, aşa că să fie sănătoşi!", zice Man cu năduf.

S-au descurcat!

Adevărul e că PNG-istul Ioan Man avea, de fapt, simpatii pedeliste, aşa că a primit 5 milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus pe atunci de Elena Udrea, iar în  ultimii doi ani cu aceşti bani a amenajat 30 kilometri de conductă de apă pentru centrul de comună şi satele Fiziş, Ioaniş şi Şuncuiş. Apa provine din izvorul Izbuc, situat la 2 kilometri în amonte de izvorul Feredeu, însă are dezavantajul că este tulbure când plouă. "Căutăm soluţii pentru o staţie de filtrare", spune primarul.

Ca urmare, acum Man nici nu se mai gândeşte ca Finişul să intre în Aparegio. "Proşti am fi! Din a doua zi, în loc de 50 de bani, am plăti 5 lei pe metrul cub de apă venită prin cădere din izvorul nostru, prin conducta noastră!". Mai mult, adaugă el, aducţiunea Aparegio nu ar face decât să dubleze conducta Finişului deja trasă pe sub viitorul drum forestier. "Asta e bătaie de joc faţă de banii contribuabililor", zice edilul.

"Să iasă din Aparegio!"

Pe poziţie de forţă, Man nu doar că nu mai vrea să adere la Aparegio, ci se ambiţionează chiar să-i facă concurenţă, impunându-i primarului din Beiuş să iasă şi el din proiect, iar alimentarea cu apă s-o facă societatea Edilul Beiuş, ca înainte. "Singura variantă pe care o are Domocoş, dacă vrea apă din Finiş, este să iasă din Aparegio şi să treacă iar pe societatea Edilul! Fac contract cu Beiuşul, prelungim conducta noastră cu 3 kilometri până în Beiuş, şi în două luni pot avea apă de zece ori mai ieftină de la noi decât de la CAO", spune Man, uitând pe moment detaliul cu tulburarea apei.

Aparent generoasă, oferta edilului din Finiş este, evident, un măr otrăvit. Potrivit termenelor de conformare la standardele de mediu impuse de Uniunea Europeană, până în 2020 toate localităţile cu peste 1.000 de locuitori trebuie să fie conectate la reţele de apă şi canalizare, iar apele uzate să fie epurate. Iar asta înseamnă investiţii de zeci de milioane de euro, pe care Beiuşul, la fel de evident, nu şi le permite. Fapt pentru care primarului Domocoş îi va fi imposibil să dea ascultare omologului de la Finiş. Cât o fi el de rebel...


"Eu îi înţeleg pe cei din Finiş. Dacă în locul comunei ar fi Oradea, iar Sînmartinul ar vrea să spargă tot oraşul ca să-şi tragă apă din dealul Ciuperca, fără să ne lase să ne legăm la conductă, nu cred că nouă ne-ar conveni"

Ioan Mang, preşedintele PSD Bihor


DOI "BERBECI"
Care pe care

Deşi primarul Ioan Man nu recunoaşte, drumul forestier a cărui integritate o invocă este mai degrabă un pretext decât motivul real pentru care refuză să elibereze avizul de construire a aducţiunii de apă pentru Beiuş. Conducta ar afecta doar 4 din cei 14 kilometri de drum, iar firma Hidroconstrucţia, desemnată să amenajeze reţeaua, a şi acceptat ca pe acea porţiune să lucreze tot Drumuri Bihor, care a realizat şi "şoseaua" forestieră. Mai mult, conducta ar urma să fie pusă nu sub drum, ci la marginea acestuia, fără a-l afecta.

De altfel, între primarul PSD din Finiş şi liberalii de care ţine şi edilul din Beiuş există un război mai vechi, strict politic. În campanie, contracandidatul PNL-ist la Primăria Finiş l-a atacat pe Man spunând că ar vrea să dea beiuşenilor apa comunei, aşa că acesta nu e dispus la nicio concesie. Beligeranţii sunt sprijiniţi de şefii lor de partid. Liberalul Ilie Bolojan, preşedintele Asociaţiei Aparegio, apără interesele asocierii ce vizează mai multe localităţi din judeţ, iar vicepreşedintele CJ Ioan Mang, şef peste PSD Bihor, pe cele ale comunei Finiş. Mai mult, pesediştii nu uită că prin înglobarea societăţii Edilul Beiuş în Aparegio, colegii lor de partid şi-au pierdut funcţiile...