Directorul Sucursalei Oradea a Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord, Ionel Boja, i-a raportat joi prefectului Dumitru Ţiplea, în cadrul reuniunii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, că societatea care demolează rămăşiţele fostei CET II din strada Ogorului a cerut scoaterea temporară din uz a postului trafo aflat la circa 50 metri distanţă de vechiul turn de răcire al centralei, ce urmează să fie dinamitat, însă a refuzat cererea.

"Am primit azi-dimineaţă solicitarea de la firma care vrea să dărâme turnul de răcire al CET II, dar nu putem, pentru că respectivul post trafo deserveşte un întreg cartier, Nufărul, şi comuna Oşorhei", a explicat Boja, precizând că în caz contrar ar fi însemnat ca timp de două ore toţi consumatorii să fi rămas fără alimentare cu electricitate. "Nu puteam lăsa atâta timp aşa mulţi consumatori fără curent", a mai spus directorul Electrica Oradea.

Pe de altă parte, şeful Poliţiei Bihor, chestorul Alin Haniş, i-a raportat prefectului că în cursul zilei de vineri, când este programată demolarea, cu începere de la ora 13.00, efectivele Poliţiei Rutiere vor supraveghea traficul în zonă, pe şoseaua de centură, pentru a preveni eventuale incidente care pot să apară.

Operaţiunea de demolare va fi una prin implozie şi a fost autorizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Alte două implozii spectaculoase au mai fost provocate pentru demolarea fostului CET II în decembrie 2016, când a fost înlăturat coşul de fum înalt de 160 metri, şi în iulie 2017, când a fost pusă la pâmânt o hală de 78 metri lungime.

Fosta CET II, care a aparţinut societăţii Termoelectrica Bucureşti, a fost cumpărată prin licitaţie în anul 2015 de societăţile Aloref Alba Iulia şi Ascom Internaţional Bucureşti, care vor să valorifice terenul disponibil, un protocol realizat în 2016 cu Primăria Oradea prevăzând inclusiv închiderea ecologică a haldei de cenuşă şi înfiinţarea unui parc industrial.

UPDATE:

S-a găsit soluţia!

În cursul serii de joi, Prefectura Bihor a anunţat, printr-un comunicat transmis presei locale, că după şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost identificată o soluţie tehnică aşa încât să fie şi deconectată staţia de transformare aflate în vecinătatea turnului de răcire nr. 2 al fostului CET II, ce urmează să fie demolat, dar şi să se asigure în continuare furnizarea electricităţii către populaţie.

"Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Oradea a identificat soluţiile tehnice care permit deconectarea din exploatare temporară a liniilor electrice aferente Staţiei 110/20 kV CET 2 Oradea aflată în imediata apropiere, pe durata executării lucrărilor de demolare", se arată în comunicatul Prefecturii.

Ulterior, prefectul Dumitru Ţiplea a explicat şi în ce constă soluţia identificată. "Temporar, pe durata lucrării de demolare, capacitatea de transformare a Staţiei 110/20 kV din incinta fostului CET II va fi redirecţionată pe alte staţii, ceea ce înseamnă, concret, că nu va fi întreruptă alimentarea cu energie electrică a populaţiei în cartierul Nufărul şi în Oşorhei", a declarat Dumitru Ţiplea BIHOREANULUI.

Prefectura a mai precizat că executantul lucrării va trebui să aibă o asigurare înaintea începerii operaţiunilor, la fel cum a avut şi la demolarea coşului de fum şi a halei în anii precedenţi.

De asemenea, Prefectura arată că "pentru a asigura efectuarea lucrărilor în condiţii de siguranţă, vor fi prezente efective ale Poliţiei Rutiere şi ale ISU Crişana", iar circulaţia rutieră pe centură va fi întreruptă doar pe durata efectivă a imploziei.