"Primăria municipiului Oradea a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea o plângere penală împotriva SC Transilvania Complex SA, cu sediul în Oradea", a anunţat, marţi, Biroul de presă al Primăriei Oradea.

Potrivit comunicatului, plângerea penală "vine ca urmare a faptului că, în data de 11.04.2014, Primăria a întocmit un proces-verbal de constatare şi sancţionare a SC Transilvania Complex SA", deoarece aceasta a efectuat lucrări de "desfaceri pereţi de compartimentare şi desfaceri tencuieli fără a avea autorizaţie de construire", iar apoi "nu s-a conformat măsurilor dispuse prin procesul-verbal, şi anume sistarea lucrărilor şi intrarea în legalitate, în conformitate cu Legea 50/1991 republicată şi actualizată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii".

Potrivit articolului 24 al Legii, "continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele competente constituie infracţiune", iar legea prevede obligaţia organelor constatatoare de a sesiza organele de urmărire penală în astfel de cazuri, pentru a lua măsurile care se impun.

De capul lui

BIHOREANUL a sesizat încă din februarie 2014 că în interiorul restaurantului Transilvania, aflat la parterul clădirii din strada Teatrului nr. 2, au loc lucrări de renovare ample, ulterior aflând că acestea aveau ca scop "înnoirea" clădirii pentru a găzdui nunta, programată luna viitoare, a uneia dintre fiicele lui Ioan Micula. Atâta doar că, după cum s-a dovedit ulterior, lucrările nu aveau nici autorizaţie din partea Instituţiei Arhitectului Şef, nici avizul din partea Comisiei zonale pentru patrimoniu, obligatoriu în condiţiile în care clădirea este monument istoric, protejat prin lege, parte componentă a Ansamblului Urban Centrul Istoric Oradea.

Autosesizată, conducerea Direcţiei pentru Cultură Bihor a notificat încă de atunci SC Transilvania Complex SA - cea prin care magnatul Ioan Micula deţine clădirea - că este obligată să obţină, înainte de a orice lucrare, cele două acte prevăzute prin lege, însă fără niciun rezultat.

Din acest motiv, pe 11 aprilie municipalitatea - prin Poliţia Locală - a făcut un control la faţa locului, dar conducerea firmei a interzis accesul funcţionarilor în clădire, astfel că aceştia i-au aplicat amenda minimă prevăzută de Legea 50, a siguranţei în construcţii.

Ulterior, pe 27 mai, un specialist al Direcţiei pentru Cultură Bihor, însoţit de un ofiţer de la compartimentul Patrimoniu al Poliţiei Bihor, au efectuat un control la restaurantul Transilvania, în urma căruia SC Complex Transilvania s-a ales cu încă o amendă, de 5.000 lei, tot minimă, dar în baza Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor, dată pentru "modificări interioare, desfaceri de ziduri, recompartimentări, desfaceri de tencuieli la parter, la sala restaurantului Transilvania".

Control cu nervi

De altfel, în acea zi, imediat după încheierea controlului, reporterul BIHOREANULUI l-a surprins pe Ioan Micula ieşind din restaurant împreună cu reprezentantul Direcţiei pentru Cultură, ceea ce l-a făcut pe magnat să-şi iasă din sărite, afirmând că se află pe proprietatea sa şi că nu admite să fie fotografiat, el sau clădirea.

Încurajat de atitudinea afaceristului, unul din cei doi bodyguarzi ai acestuia l-a şi agresat pe reporter, iniţial încercând să-i "confişte" aparatul foto, iar apoi ameninţându-l cu bătaia pentru "tupeul" de a-i fi iritat bossul.

Cert e că, de acum, pentru capriciul lui Micula de a nesocoti trei instituţii ale statului - Primăria, Direcţia pentru Cultură şi Poliţia judeţului Bihor - vor plăti angajaţii acestuia, în primul rând administratorul SC Complex Transilvania SA, vinovat că a coordonat lucrările neautorizate ordonate de omul de afaceri pentru nunta fiicei.

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul: Penalii lui Micula: Lucrările ilegale de la restaurantul Transilvania, apărate cu malaci agresivi