Intens contestat şi acuzat că ar fi defavorizat firma Selina, astfel încât aceasta a pierdut mai multe licitaţii de când el conduce Consiliul Judeţean, Radu Ţîrle a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că firma a pierdut toate procesele intentate CJ.

A pierdut pe linie

„Am fost şi eu, şi funcţionarii Consiliului, acuzaţi - nefondat - că am organizat licitaţii nu ştiu cum. Nu am putut arăta mai devreme aceste lucruri, pentru că nu erau finalizate toate procesele, dar acum, când aceste discuţii în instanţe s-au închis definitiv, vă pot spune că firma care ne-a contestat a pierdut toate procesele", a spus Ţîrle.

Fără a-i pomeni numele, şeful CJ a amintit că Selina a contestat licitaţii organizate de Consiliu atât pentru efectuarea unor lucrări de modernizare de drumuri (precum Tinca- Beliu-Leş ori Tinca-Leş-Ucuriş), cât şi pentru efectuarea lucrărilor de deszăpezire a drumurilor judeţene, prin împărţirea judeţului în cinci sectoare.

„Mereu rezultatele licitaţiilor au fost contestate la Consiliul Naţional de Soluţionare a Licitaţiilor. La ultimele licitaţii nu a fost destul că am trimis documentaţiile la CNSC, au cerut (n.r. - reprezentanţii Selina) şi audieri, m-am prezentat personal la audieri în faţa instanţei de judecată de acolo, CNSC ne-a dat câştig de cauză, apoi firma a dat CNSC în judecată, şi în final a pierdut la toate instanţele. Au cerut şi revizuirea dosarelor, şi au pierdut şi aşa, ceea ce demonstrează că noi am lucrat corect, pe lege", a explicat Radu Ţîrle traseul litigiilor declanşate de Selina în ultimii doi ani împotriva Consiliului Judeţean.

Prezentând toate documentele în faţa presei, şeful CJ a cerut jurnaliştilor „să informaţi corect populaţia" şi a afirmat că solicitarea sa are în vedere mai ales reabilitarea angajaţilor din Consiliu care şi-au făcut datoria onest. „Nu accept ca oamenii care au lucrat, deseori inclusiv sâmbăta şi duminica până târziu, să fie făcuţi incompetenţi, neprofesionişti sau mai ştiu eu cum...", a spus Ţîrle.

Nu se va schimba

Preşedintele CJ Bihor a mai afirmat că şi pe viitor va proceda la fel de categoric când este vorba de licitaţii prin care se cheltuie banii publici. „Deşi la vremea respectivă am fost făcut în fel şi chip, prin împărţirea judeţului pe sectoare pentru lucrările de deszăpezire am economisit circa 12 miliarde de lei vechi, iar rezultatele au fost peste cele din toţi ceilalţi ani. Cine nu crede, să verifice la Poliţia Rutieră şi să stea de vorbă cu transportatorii, şi va afla că, deşi a fost o iarnă foarte grea, am putut oferi drumuri mai curate decât în trecut", a spus Ţîrle.

Acesta a anunţat că, oricât va fi de criticat, va avea aceeaşi politică şi în perioada care urmează, pentru că nu va permite ca o firmă să câştige licitaţii cu preţuri subevaluate, pentru ca apoi să ceară suplimentări de preţuri, aşa cum se obişnuia până în 2008. „Nu poţi atribui o lucrare la o firmă care vine la jumătate sub preţul de proiectare şi apoi să semnezi suplimentări de contract", a mai spus preşedintele CJ.

Ţîrle a adăugat că, dat fiind faptul că s-au făcut economii prin împărţirea pe sectoare a judeţului la lucrările de deszăpezire, obţinând o calitate mai bună a lucrărilor, va aplica acelaşi model şi la atribuirea lucrărilor de întreţinere a drumurilor.

Stricăciunile de la Muzeu, reparate pe banii CIAC

Şeful CJ s-a referit şi la lucrările de renovare a clădirii fostei Garnizoane pentru a fi folosită ca sediu al Muzeului Ţării Crişurilor şi a spus că şi în această chestiune a avut dreptate, în ciuda „contrelor" avute atât cu directorul Muzeului, Aurel Chiriac, cât şi cu reprezentanţii firmei care, în urmă cu doi ani, au reparat de mântuială acoperişul clădirii.

„Ieri am fost la faţa locului cu Direcţia Tehnică şi cu firma care a făcut acoperişul (n.r. - CIAC, aparţinând lui Ioan Mintaş), şi chiar reprezentantul firmei a fost de acord că lucrarea nu s-a făcut corespunzător şi şi-a asumat refacerea ei", a spus Ţîrle, precizând că acest lucru se va face pe banii firmei.

Întrebat dacă îşi menţine cererea ca directorul Muzeului să demisioneze, aşa cum a făcut-o la începutul anului (când Chiriac s-a apărat sugerând că nu poartă nicio răspundere, deoarece este „om de cultură" şi fiindcă CJ trebuia să supravegheze lucrările), Ţîrle a declarat că şi-a păstrat convingerile, dar n-a mai cerut demisia, ci doar a constatat că Aurel Chiriac nu are decenţa de a demisiona.

„Contractul cu acea firmă a fost făcut de Muzeu, nu de Consiliu, iar domnul Chiriac, deşi s-a lucrat cum nu trebuia, s-a grăbit să elibereze firmei 70% din garanţia de bună execuţie, înainte chiar să expire perioada de garanţie", a spus Ţîrle.

Preşedintele CJ a amintit că, formal, el nu avea nicio obligaţie să se implice în această problemă, mai ales că pentru repararea acoperişului contractul a fost încheiat înainte să ajungă el la conducerea Consiliului, însă a considerat că nu poate tolera o lucrare proastă care ar fi antrenat ulterior creşteri de cheltuieli din banul public. „Mutam Muzeul în clădire şi dacă ar fi continuat să plouă în interior tot noi am fi plătit pagubele", a explicat Ţîrle.

„N-am nimic cu domnul Chiriac ca om de cultură, dar noi îl plătim, şi nu puţin, ca manager, nu ca om de cultură", a mai spus şeful CJ despre directorul Muzeului Ţării Crişurilor.