Ministerul Mediului a adus Compania de Apă Oradea în pragul falimentului. Constructorii care s-au ocupat de extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare în baza unui program în valoare de 46,5 milioane euro finanţat în proporţie de 75% de către Ministerul Mediului, iar diferenţa printr-un credit BERD luat de municipalitate, au cerut falimentul CAO.

Firmele nu şi-au primit banii de circa un an de zile pe lucrările efectuate şi riscă la rândul lor să intre în incapacitate de plată. SC Acvatot Bucureşti SRL a cerut deja falimentul CAO, iar societăţile orădene Construcţii Bihor şi Edil Coneco au făcut demersurile prealabile pentru conciliere directă în vederea declanşării aceleiaşi proceduri.

"Sistemul public a creat aceste probleme executanţilor lucrărilor. În total este vorba de restanţe de circa 13 milioane de lei către 15 firme", a declarat primarul Ilie Bolojan, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

În absenţa finanţării, constructorii au oprit lucrul încă din vara anului trecut, lăsând lucrările neterminate. "Există lucrări finalizate în proporţie de 70%-90%, care trebuiesc încheiate pentru a putea pune în funcţiune reţelele. Pentru asta am avea nevoie urgentă de 7 milioane lei, ca să achităm măcar lucrările facturate", a spus primarul.

Reprezentanţii municipalităţii spun că au primit asigurări că Ministerul Mediului va plăti banii cel târziu în cursul lunii martie şi speră să-i convingă pe constructori să reia lucrul. "Vom avea discuţii cu firmele pentru a ajunge la un numitor comun şi pentru a vedea dacă acestea mai doresc sau nu să lucreze în cadrul proiectului. Dacă unele firme se vor retrage vom face noi licitaţii pentru atribuirea lucrărilor", a mai zis Bolojan. Primarul şi-a exprimat speranţa că lucrările vor fi reluate în primăvară, după ce Ministerul Mediului va achita măcar facturile restante.

Proiectul de extindere a reţelelor de apă şi canalizare, în valoare totală de 46,5 milioane euro, a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern 536 din 2006, şi prevede extinderea reţelelor de apă cu 108,2 kilometri, a celor de canalizare menajeră cu 140,7 kilometri, iar a reţelelor de canalizare pluvială cu 99,5 kilometri.

În cadrul proiectului urmează să fie făcute 5.500 de branşamente la reţea şi 7.800 racorduri noi. Pentru finalizarea lucrărilor Ministerul Mediului, mai are de achitat 50 milioane lei noi.