Agenţia Fitch Ratings a retras marţi ratingul Zonei Metropolitane Oradea (ZMO) pentru datoriile în valută şi monedă locală "B+", cu perspectivă pozitivă, după ce ZMO a decis să nu mai plătească pentru serviciile agenţiei de rating.

Măsura a fost luată în urma deciziei adoptate la sfârşitul anului trecut de conducerea asocierii de a nu mai participa la procesul de stabilire al calificativelor.

"Contractul cu Fitch Ratings s-a încheiat în 2009. Calificativul acordat de aceasta ne-ar fi ajutat în perspectiva contractării unui credit pentru că am fi putut beneficia de dobânzi avantajoase. În contextul în care momentan acest calificativ nu ne ajută cu nimic aceste cheltuieli nu se mai justifică", a declarat Ciprian Barna, directorul ZMO.

ZMO a plătit în perioada 2009-2012 circa 10.000 euro anual pentru auditările Fitch Ratings, bani pe care acum ar dori să îi folosească într-un mod mai util. "În condiţiile în care nu vom lua credite în viitorul apropiat, am preferat să folosim aceşti bani pentru a asigura cofinanţări în diferite investiţii ale comunelor din asociere", a spus Barna.

Calificativul "B+" acordat anul trecut, certifica faptul că situaţia economică a asocierii este stabilă. Prin comparaţie, Oradea a primit anul trecut de la Fitch Ratings calificativul "BBB-", mai mare decât al ZMO, dar totuşi, cel mai mic de la care se recomandă investiţiile într-o ţară sau oraş.