Primarii bihoreni se instruiesc în atragerea de fonduri europene. Circa 30 de edili şi reprezentanţi ai administraţiilor locale din judeţ au luat parte miercuri la conferinţa "Localitatea ta inteligentă", organizată în Cetate de Asociaţia Firmelor Bihorene în parteneriat cu Asociaţia Comunelor din România, Bihor.

Experţi în atragerea de fonduri europene le-au prezentat edililor oportunităţi de atragere de fonduri europene pentru implementarea de proiecte de tip "smat city".

"Conceptul de "smart city" defineşte o localitate, nu neapărat oraş, care crează cu ajutorul tehnologiei oportunităţi pentru toată lumea, de la cetăţeni până la companii, autorităţi şi instituţii publice sau firme private", a declarat preşedintele AFB, Octavian Dan.

Bugetul alocat la nivelul Uniunii Europene pentru implementarea de proiecte de tip "smart city" se ridică la circa 400 miliarde euro. Printre acestea se numără de la investiţii în infrastructură la iluminat sau transport public inteligent precum şi managementul traficului, clădirilor sau apei.

În premieră, începând din toamna acestui an comunele vor putea atrage singure fonduri europene implementarea unor astfel de proiecte.

"Începând din octombrie comunele vor putea atrage fonduri europene nerambursabile în mod direct, fără mijlocire guvernamentală sau de altă natură, pentru implementarea unor astfel de proiecte. Important este să înceapă cu proiecte mai mici, sau să aibă deja câteva implementate, pentru a căpăta experienţă după care vor putea aplica pentru proiecte de anvergură", a spus directorul AFB, Radu Silaghi.

Implementarea conceptului de "smart city" se face prin adoptarea unui sistem de comandă şi control de gestiune în timp real, format din subsisteme pe domenii precum eficientizarea consumului energetic ori managementul traficului sau al serviciilor publice.

Structura sistemului trebuie să fie modulară, personalizabilă şi să permită adăugarea de noi domenii. Sistemul asigură informarea asupra situaţiei curente, identificarea şi gestionarea rapidă a erorilor, automatizarea şi optimizarea proceselor precum şi emiterea de rapoarte.