Apropierea campaniei electorale bagă formaţiunile politice în priză. PPMT a organizat joi, la ora 13, un flash mob în faţa Primăriei.

"În semn de protest am montat provizoriu pe clădirea Primăriei, pentru că oricum nu exista o plăcuţă cu numele străzii, o tăbliţă  în limba română cu denumirea Piaţa Unirii, şi sub ea, o a doua cu denumirea istorică Szent Laszlo Ter", a declarat Csomortanyi Istvan, liderul PPMT Bihor. La fel, pe strada Primăriei, reprezentanţii PPMT au pus o plăcuţă cu denumirea Teleki Utca.

Potrivit organizatorilor, acţiunea s-a dorit o manifestare de protest împotriva municipalităţii orădene, care a refuzat să dea curs cererii PPMT de a aplica pe străzile din zona centrală plăcuţe cu vechea denumire a acestora.

"Înainte de acţiunea de protest am depus la Primărie o plângere administrativă prealabilă prin care cerem să monteze sub plăcuţele cu denumirile româneşti denumirile istorice maghiare ale străzilor din zona centrală. Aceste plăcuţe ar urma să aibă un caracter neoficial, cu scop informativ, aşa că nu ar trebui schimbate actele orădenilor care locuiesc aici", a spus Csomortanyi.

Acţiunea de protest a reunit circa 30 de persoane, printre care preşedintele PPMT Szilagyi Zsolt, vicepreşedintele Zatyko Gyula şi liderul PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan. La evenimentul care a durat circa cinci minute organizatorii au invitat doar o parte a presei.

"N-am chemat decât presa de limbă maghiară, pentru că nu aş fi dorit să devină o temă (n.r. de dezbatere) cu caracter naţional, chiar înaintea campaniei electorale", a spus liderul PPMT Bihor.

Montarea plăcuţelor cu cele două denumiri în limba maghiară a fost supravegheată de agenţii Poliţiei Locale, care l-au şi legitimat pe liderul PPMT Bihor. "Organizatorul acţiunii a fost legitimat şi va fi sancţionat cu o amendă de 1.000 de lei. Referitor la clădirile monument de tip A Legea 50 din 1991 spune că este interzis să se facă orice modificare neautorizată", a declarat Cristian Beltechi, directorul Poliţiei Locale.

Potrivit organizatorilor manifestării, acţiunea de protest de joi a fost supravegheată de Poliţia Locală şi Jandarmerie, pentru că PPMT Bihor a anunţat autorităţile locale cu privire la organizarea unui flash-mob.