Unul dintre cei mai contestaţi membri din conducerea USR Bihor, Flavius Bunoiu, vicepreşedinte şi strateg al campaniei electorale pentru alegerile locale, anunţă că demisionează din USR şi că se retrage din cursa pentru Senat, unde fusese desemnat sâmbătă, acuzând atacuri, "linşaj mediatic" şi lansând jigniri la adresa colegilor care îl contestă. Bunoiu spune despre contestatari că sunt "un grup de idioţi utili care sunt chiar membri ai partidului", iar pe alţii îi face „sceleraţi”.

Bunoiu a făcut afirmaţiile într-o postare pe Facebook, în care se dă victima colegilor săi şi a BIHOREANULUI și în care anunţă (în premieră, căci rezultatul nu a fost făcut public nici până acum de partid, nici măcar membrilor) că a fost desemnat pe primul loc pe lista în cadrul alegerilor interne de sâmbătă.

Nu spune nimic, însă, despre faptul că nu s-a făcut o campanie internă legată de desemnarea candidaţilor la alegerile parlamentare, şi nici nu răspunde concret la acuzaţiile care i se aduc, nelămurind nici dezastrul de duminică de la alegerile locale, nici aspectul legăturilor cu PSD-istul Emilian Pavel, criticate de colegii săi de partid.

Potrivit postării lui Bunoiu, înainte de alegerile de sâmbătă, toți membrii filialei ar fi avut timp două săptămâni să se înscrie în competiția pentru listele pentru alegerile Parlamentare, fapt care le-ar fi fost comunicat, și că la finalul votului, el a ieșit pe primul loc.

"La Conferinta Judeteana a filialei au participat la vot 110 delegati care au reprezentat proportional cele 48 de filiale USR din judetul Bihor conform algoritmului statutar care ia in considerare voturile inregistrate de fiecare filiala in ultimul ciclu electoral (in cazul acesta, alegerile prezidentiale de anul trecut). Votul s-a dat prin "aprobare", cu prezenta fizica, delegatii avand posibilitatea sa aleaga un candidat, mai multi sau niciunul. Pe lista pentru Senat eu am primit 89 de voturi, Marius Sovarschi 40, Frunza Ciprian 13, Szoke Adrian 11. Sunt, deci, candidatul USR Bihor pentru Senatul Romaniei la alegerile parlamentare din aceasta iarna", a scris el.

Bunoiu susţine că este supus unui "adevărat linșaj mediatic" - referindu-se, fără temei, la BIHOREANUL, fără să menţioneze numele ziarului -, "actiune coroborata si cu alte atacuri sustinute faptic de indivizi din afara partidului dar si de un grup de idioti utili care sunt chiar membri ai partidului". "Toti acestia duc o munca asidua de distrugere a imaginii publice atat pentru mine cat si pentru filiala USR Bihor", susţine el.

"N-am loc si nici dispozitie in viata mea pentru inregistrari pe ascuns, pentru santajisti, pentru amenintari si mai ales pentru jigniri si injuraturi din partea unor scelerati. Daca asta inseamna politica, eu nu vreau sa fac parte din asa ceva. Am incercat sa fac bine, e timpul sa accept ca binele nu invinge intotdeauna. Asa ca, dupa o indelungata gandire, am decis sa renunt la candidatura pentru Senatul Romaniei din partea USR Bihor si sa imi depun demisia cu efect imediat din aceasta formatiune politica si din toate functiile pe care le ocup in cadrul acesteia", afirmă Bunoiu, spunând că este "o nedreptate uriaşă pe care trebuie să o îndur".

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, mai mulți membri USR - între care Carmen Crişan, avocatul Cristian Rusu (fost preşedinte al filialei), Răzvan Moşoiu sau Andrei Popa - au cerut, marți, conducerii USR Bihor să demisioneze din funcții, ca urmare a rezultatului dezastruos la alegerile locale de duminică, dar și ca liderii actuali să nu mai candideze la următoarele alegeri interne, să facă un pas în spate şi "să nu ducă USR acolo unde e acum PSD", pentru că actuala conducere a USR - şi nu a alianţei cu PLUS - a transformat partidul într-o "clică reprezentativă pentru PSD". 

"E o clică şi clica asta este reprezentativă pentru PSD, de unde a venit şi domnul Bunoiu, nu ca membru, ci ca purtător de cuvânt. El încă îşi bea cafeaua cu domnul Emilian Pavel (fost europarlamentar PSD, acum candidatul PSD pentru Primăria Oradea – n.r). Nu putem ieşi în stradă să facem campanie pentru asemenea oameni", a declarat, într-o conferință de presă online, Carmen Crişan.

Întrebată dacă, în afară de exemplul cu Flavius Bunoiu mai vede şi alte legături cu PSD ale actualei conduceri, aceasta a spus că nu, "dar ni se pare foarte reprezentativă aceasta". "Pentru că noi, când eram în stradă şi strigam «Jos, Ponta» şi strigam pe la ferestre să iasă oamenii în stradă, domnul Bunoiu îi făcea comunicate lui Emilian Pavel, în care ne făcea troacă de porci, iar acum face comunicarea USR şi doreşte să devină deputat. E deosebit, dar să se ducă să candideze la alţii", a răspuns Crişan.

La scurt timp după ce grupul de contestatari a cerut în mod public plecarea conducerii USR, echipa de comunicare a alianței USR-PLUS a anunțat că „preşedinţii USR Bihor şi PLUS Bihor, Silviu Dehelean şi Ioana Mihăilă, alături de conducerile judeţene, urmează să îşi depună demisia în cursul zilei de azi (marți - n.r.), urmând să asigure interimatul până la noi alegeri interne desfăşurate în baza prevederilor statutare”.


Mesajul integral al lui Flavius Bunoiu:

Sambata trecuta, in 26 septembrie 2020, in filiala USR Bihor in care sunt vicepresedinte a avut loc desemnarea candidatilor pentru alegerile parlamentare din acest an. Toti membrii filialei au avut la dispozitie 2 saptamani pentru a-si inscrie candidaturile pe listele pentru Camera Deputatilor si Senat, lucru care li s-a comunicat, conform regulamentului, pe e-mail dar si pe grupul de Facebook al membrilor USR Bihor. La Conferinta Judeteana a filialei au participat la vot 110 delegati care au reprezentat proportional cele 48 de filiale USR din judetul Bihor conform algoritmului statutar care ia in considerare voturile inregistrate de fiecare filiala in ultimul ciclu electoral (in cazul acesta, alegerile prezidentiale de anul trecut). Votul s-a dat prin "aprobare", cu prezenta fizica, delegatii avand posibilitatea sa aleaga un candidat, mai multi sau niciunul. Pe lista pentru Senat eu am primit 89 de voturi, Marius Sovarschi 40, Frunza Ciprian 13, Szoke Adrian 11.

Sunt, deci, candidatul USR Bihor pentru Senatul Romaniei la alegerile parlamentare din aceasta iarna.

Asupra mea insa se executa de catre un saptamanal din Oradea un adevarat linsaj mediatic, actiune coroborata si cu alte atacuri sustinute faptic de indivizi din afara partidului dar si de un grup de idioti utili care sunt chiar membri ai partidului. Toti acestia duc o munca asidua de distrugere a imaginii publice atat pentru mine cat si pentru filiala USR Bihor. Atacul este de o virulenta iesita din comun (ieri, de exemplu, au fost publicate nu mai putin de cinci articole in interval de cateva ore) dar si o asa zisa conferinta online iar scopul lui este impiedicarea candidaturii mele politice dar si distrugerea filialei locale USR care incurca de mai bine de patru ani planurile tripletei de aur a Bihorului: PNL, PSD, UDMR.

Pentru a contracara o astfel de actiune si a duce o campanie electorala in astfel de conditii ai nevoie de resurse consistente: financiare si umane. Pentru a plati studii si sondaje, masuratori, echipe de campanie, diseminarea mesajelor catre public, etc. Evident ca la USR Bihor aceste resurse sunt limitate. Ar mai exista o alta metoda, cea a unui efort consistent, unit, al unui partid care crede unitar in valori comune, urmeaza si isi sustine liderii, disciplinat si coerent. Datorita gruparii de mascarici din USR Bihor care spala rufele in public si trimit presei inregistrari "pe surse", acest lucru nu mai este posibil.

Exista acum in filiala colegi care ma sustin neconditionat si carora le multumesc si le raman profund recunoscator pentru verticalitate si onoare insa le spun ca suntem prea putini de felul acesta. Dar exista si colegi care marturisesc ca ma apreciaza si m-ar sustine dar se tem, din cauza campaniei agresive dusa impotriva mea, de un posibil rezultat nefavorabil la urmatoarele alegeri. Cu acestia, fara suparare, pot eventual sa merg la cumparaturi sau la un pescuit, dar nu la un asemenea razboi, nu am cum sa-l duc de unul singur si, pana la urma, nu de asta m-am inscris intr-un partid.

Sunt un om onorabil, am un nume pe care il rostesc apasat si cu mandrie, nu datorez nimic, nimanui si nici nu-mi plec capul in fata nimanui. N-am loc si nici dispozitie in viata mea pentru inregistrari pe ascuns, pentru santajisti, pentru amenintari si mai ales pentru jigniri si injuraturi din partea unor scelerati. Daca asta inseamna politica, eu nu vreau sa fac parte din asa ceva.

Am incercat sa fac bine, e timpul sa accept ca binele nu invinge intotdeauna. Asa ca, dupa o indelungata gandire, am decis sa renunt la candidatura pentru Senatul Romaniei din partea USR Bihor si sa imi depun demisia cu efect imediat din aceasta formatiune politica si din toate functiile pe care le ocup in cadrul acesteia.

Este o nedreptate uriasa pe care trebuie sa o indur, este o decizie care ma doare si nu mi-a fost usor sa o iau. Am alocat mai bine de doi ani din viata mea acestui proiect, aproape in exclusivitate. Am muncit extrem de mult, am crezut in anumite lucruri, principii, valori, in anumiti oameni, am crezut, cu naivitate, recunosc, ca pot schimba in bine nu lumea ci macar Oradea. Ma retrag, desi fiecare fibra din fiinta mea se impotriveste la asta, pentru ca sunt, atat in USR Bihor cat si in PLUS Bihor, oameni deosebiti care incearca sa mearga mai departe pe drumul pe care l-am planuit impreuna. Unii dintre ei cred ca le pot afecta sansele. Personal, eu nu cred ca plecarea mea va schimba vreun lucru sau va opri atacurile asupra lor. Dar le doresc succes in urmatoarele alegeri si in urmatoarele proiecte si le multumesc celor care m-au creditat cu increderea si prietenia lor in acesti doi ani. Pace!