Cobori în faţa blocului la prima întâlnire cu fata pe care o curtezi pe net, dar în locul divei sare pe tine un individ gata-gata să-ţi mute falca din loc cu pumnii. I s-a întâmplat lui Bogdan Coca, un tânăr informatician din Oradea, care a ajuns la spital după ce a fost snopit în bătaie de iubitul unei fete pe care o agăţase pe hi5.

Povestea ar fi de comedie dacă nu s-ar fi lăsat cu 18 zile de îngrijiri medicale pentru cel bumbăcit. Demnă de comedie e însă motivarea cu care procurorii orădeni au închis dosarul pizmaşului iubăreţ, scăpat doar cu o simplă amendă administrativă. Motivul? Era, vezi Doamne, "tulburat"!

Conectaţi la flirt

Povestea datează din august 2010. Proaspăt despărţit de fosta iubită, Bogdan Coca, un tânăr programator orădean stabilit acum în Statele Unite, a intrat să flirteze pe cunoscutul site de socializare hi5. Nu dorea neapărat să-şi găsească o nouă prietenă. "Voiam să conversez cu cineva". A şi găsit, în scurt timp, o fată care părea pe placul lui: Bianca, o studentă frumuşică, şi ea tot din Oradea.

Fără să stea pe gânduri, Bogdan i-a lăsat un mesaj, cerându-i numărul de telefon sau adresa de messenger. "Mi-a dat adresa "andreea_ papushica4u". Am tot discutat, mi-a spus că era şi ea la sfârşitul unei relaţii, voia să ne întâlnim, chiar insista, mi-a spus că trebuie să plece din oraş şi că vrea să ne vedem neapărat înainte de plecare", povesteşte tânărul.

Trei zile mai târziu, Bogdan a acceptat rendez-vous-ul. "Nu prea aveam chef de întâlniri, am dovada, mesajele în care o refuzam. Amânam întâlnirea... Într-un final, ca să mă lase în pace, i-am zis să ne vedem seara, pe la zece, în faţa blocului în care stau, la intersecţia Transilvaniei cu Moldovei. În prima fază a vrut să ne întâlnim lângă calea ferată şi am refuzat. Acum mă felicit pentru asta. Cine ştie ce se întâmpla acolo...", spune băiatul.

Capcanat

La ora stabilită, Bianca i-a trimis un mesaj să coboare. Bogdan s-a uitat pe geam şi a văzut-o în faţa blocului. De partea cealaltă a străzii, zice el, era un grup de băieţi care păreau că discută între ei. Atunci nu le-a dat atenţie, acum îi pare rău. Asta pentru că, în momentul în care a coborât, în locul Biancăi l-a întâmpinat un individ furios şi pus pe cafteală.

"M-a lovit peste faţă, mi-a spart ochelarii şi din acel moment n-am mai văzut nimic. A tot dat în mine, eu am încercat să mă apăr, am vrut să plec, dar m-au înconjurat alţi trei-patru inşi şi m-au împins până am căzut în genunchi", îşi aduce aminte tânărul.

Norocul lui a fost un jandarm care, văzând ce se întâmplă, a intervenit şi l-a imobilizat pe atacator. Alertaţi, părinţii lui Bogdan au coborât şi ei din apartament şi au sunat la 112, cerând ajutor şi dându-l pe băiat la telefon. "Nu înţelegeam nimic. Se şi aude, în conversaţia pe care am avut-o cu dispecera, că sunt confuz. Nu ştiam cine sunt huliganii şi de ce m-au bătut".

Păpushica era păpushel

A aflat la o săptămână după incident, când a fost externat din spital şi s-a prezentat la Poliţie pentru a-i reclama pe agresori. De fapt, fusese victima unui scenariu pus la cale de iubitul Biancăi, fata cu care intrase în vorbă pe hi5. Pe numele lui Bogdan Buie, băiatul era vecin de cartier cu victima şi s-a întunecat când a văzut pe internet că un alt mascul îndrăzneşte să se dea la femeia lui. Motiv pentru care a decis să-i dea o lecţie.

Şi-a creat o adresă fictivă de chat, s-a dat drept Bianca, iar câteva zile a flirtat în numele ei. "Îmi spunea cât de "singură" e, că "e după o despărţire dureroasă". Huliganul a mers până acolo încât a adus-o pe fată ca momeală, să cobor din bloc. Nu putea din start să mă sune, să spună că Bianca e prietena lui? Ori să-mi spună ea că nu e singură? O nebunie!...", se revoltă Bogdan.

Supărarea îi este cu atât mai mare cu cât dosarul penal întocmit în urma reclamaţiei sale a fost închis de procurori în februarie 2012, după o anchetă fuşerită şi cu o soluţie,  zice el, "la fel de tâmpită precum agresorii pe care i-a făcut scăpaţi".

Bătut din "emoţie"

Deşi la bătaie au participat cel puţin patru indivizi, iar unul i-a spart telefonul şi ochelarii, singurul identificat de anchetatori a fost Buie, care a şi fost pus sub urmărire penală pentru loviri şi alte violenţe. Asta cu toate că Bogdan a făcut plângerea pentru vătămare corporală, iar ceilalţi "necunoscuţi" au fost tot timpul sub nasul anchetatorilor, căci Buie i-a propus ca martori. "I-au luat ca buni de martori, ca şi cum bătăuşii vin în faţa blocului victimei cu martori după ei", spune ironic tânărul.

Bogdan a cerut să fie confruntat cu toţi, chiar şi cu Bianca, a solicitat să fie testat cu aparatul poligraf, mai ales că agresorul său a încercat să acrediteze ideea că scandalul a pornit de la unele aluzii cu tentă sexuală pe care le-ar fi făcut la adresa fetei şi de la o presupusă intenţie a sa de a-l împinge pe Buie. "Aşa au susţinut aşa-zişii lui martori, nimeni altcineva. Niciuna din persoanele care au mai fost audiate n-a văzut să schiţez vreun gest agresiv. Nici n-am avut cum. Cum am ajuns în faţa blocului, cum m-a luat la bătaie".

Mihaela Bulzan, procuroarea Parchetului Oradea care a coordonat ancheta, i-a respins însă cererile. Şi, deşi poliţiştii au propus trimiterea în judecată a bătăuşului, ea a dispus contrariul, adică scoaterea de sub urmărire penală. "Ca circumstanţă atenuantă se reţine săvârşirea faptei sub stăpânirea unei puternice tulburări determinată de o provocare din partea persoanei vătămate", se specifică în rezoluţia procuroarei, care îl obligă acum pe Bogdan să împartă frăţeşte cu atacatorul plata taxelor de spitalizare.

"În total sunt 1.500 lei. Iniţial au fost 1.000 de lei, dar cum au întins ancheta pe 2 ani, cu penalizări, suma s-a mărit. Dar, vă întreb eu, cum l-am provocat pe atacator? Cum ar veni, el era tulburat că i-am chemat prietena la întâlnire, iar procurorilor li se pare normal că şi-a rezolvat "tulburarea" luându-mă la bătaie", zice Bogdan.

Obiectivi

06 vasile popa.jpgDeşi atacată printr-o plângere făcută la prim-procuror, iar ulterior la Judecătorie, soluţia procuroarei a fost menţinută în forma iniţială. Ceea ce, spune purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor, procurorul Vasile Popa (foto), este o confirmare că a fost temeinică şi legală. "Apreciez că s-a analizat cu obiectivitate cauza şi consider că au fost îndeplinite condiţiile necesare aplicării amenzii administrative", a declarat Popa pentru BIHOREANUL.

În final, cum altă cale de atac nu mai există, Bogdan Coca a cerut în scris procurorilor să pună dosarul şi soluţia la dispoziţia oricui le va cere, "Ca mostră de inteligenţă şi dreptate!", spune el, decis să-i ruşineze pe "oamenii legii". Oricum, după traumatizanta experienţă, s-a lecuit de întâlnirile virtuale. Pe noua sa prietenă, Andreea, a cunoscut-o nu pe net, ci la facultate...


SANCŢIUNE DUBLĂ
Amendat şi pentru scandal

Înainte să pornească împotriva lui Bogdan Buie o anchetă penală sub acuzaţia de lovire, poliţiştii i-au întocmit şi un proces verbal de sancţionare contravenţională pentru încălcarea ordinii şi liniştii publice. "Mi s-a spus că agresorul a fost amendat cu 1.000 lei. Poliţia mi-a cerut mie datele din paşaport, ca să le treacă în procesul-verbal, dar când eu am solicitat o copie după document au refuzat. Mi-ar fi fost util, să arăt că el a provocat tot scandalul, nu eu", explică victima bătăuşului, Bogdan Coca.