Gata cu şerpăria! În cel mult doi ani, spaţiul viran de lângă Lotus Center, unde viermuiau boschetarii printre bălării înalte cât porumbul copt, va fi de nerecunoscut. Municipalitatea a început săptămâna trecută amenajarea parcului Salca, proiectat să adăpostească primul labirint verde şi cel mai mare lac artificial orădean.

Şi asta nu e tot! Investitori români vor amenaja aici cel mai mare centru de afaceri din Bihor, primul spital privat din Oradea, proiectat cu două clădiri legate printr-o pasarelă, şi o cafenea pentru relaxarea trecătorilor. Cap la cap, aici se vor investi peste 24 milioane de euro. Cât jumătate din bugetul de venituri proprii al Oradiei!

"Nufărul merita un parc"

Parcul Salca a încetat să mai fie un proiect. Angajaţii firmelor Constructorul Sălard şi Gardener au început săptămâna trecută amenajarea celui mai mare plămân verde al cartierelor Nufărul şi Velenţa. Pentru început, muncitorii au pus la pământ boschetăria care acoperea câmpul, au dezafectat conducta de termoficare de pe malul pârâului Peţa, oricum nefolosită, şi au dislocat pilonii de beton care o susţineau. Demolările pregătesc taluzul pârâului pentru construirea unei alei pietonale dublate de o pistă de biciclete.

Adjudecată de firmele Constructorul Sălard şi Gardener, amenjarea parcului va costa în final 2,7 milioane de lei cu TVA. Investiţia, susţinută în proporţie de 90% din finanţări ale Administraţiei Fondului de Mediu, urmăreşte amenajarea unui parc de 3,4 hectare pe amplasamentul delimitat de şoseaua din strada Mediului şi malul pârâului Peţa.

"Adevărul este că aici era nevoie de un parc. Cartierul Nufărul, cu cei peste 40.000 de locuitori ai săi, nu are decât o singură zonă verde amenajată, şi aceea din fostul cimitir Seleuş. Următoarea fază va fi ca, pe amplasamentul rămas liber spre cartierul Velenţa, să facem şi o zonă de sport pentru copiii din cartier", spune primarul Ilie Bolojan.

Lacul Salca

Noul plămân verde al oraşului va lega cartierele Nufărul şi Velenţa, întinzându-se de-a lungul străzii Meiului construită peste câmp în vara anului trecut, şi va adăposti peste 10.800 de plante. Printre acestea, 178 de arbori, 285 de arbuşti, 460 de trandafiri, 210 bambuşi şi 1.700 de ierburi.

06 Ernest Pafka.jpgÎn inima parcului va fi amenajat un labirint verde, după modelul celor din curtea castelelor nobililor austrieci, şi cel mai mare lac artificial orădean. Luciul de apă se va întinde pe 0,5 hectare şi va fi traversat de un ponton. "La mijlocul lacului va fi amenajată o mică insulă la care vizitatorii vor putea ajunge pe o potecă îngustă din pietre pentru a admira vegetaţia de mlaştină", spune arhitectul orădean Ernest Pafka (foto).

Pentru ca locul să arate cât mai sălbatic, amenajările vor folosi doar pământ şi pietriş. Betonările sunt excluse. Zona verde va fi mobilată cu bănci, coşuri de gunoi, reţea de iluminat cu 55 de stâlpişori şi patru stâlpi înalţi dotaţi cu panouri solare.

Amfiteatru în aer liber

Amenajarea parcului va trebui finalizată în 7 luni. Ulterior, spre cartierul Seleuş, vor fi amenajate încă 2 hectare de parc. "Aici va fi construit un amfiteatru circular în aer liber cu o suprafaţă de peste 1.000 de metri pătraţi unde se vor ţine piese de teatru sau concerte", expică Adriana Lipoveanu, conducătorul Instituţiei Arhitectului Şef. Municipalitatea speră să finanţeze lucrările printr-un proiect european.

Orădenii veniţi în parc vor putea savura în aer liber o cafea sau o răcoritoare la localul care va fi amenajat în latura dinspre malul Peţei. Amplasamentul va fi atribuit prin licitaţie, urmând ca încasările din chirie să finanţeze o parte din cheltuielile cu întreţinerea parcului. În ciuda amenajărilor majore, noul parc este însă cea mai mică investiţie din zonă...

Spital deasupra străzii

Conform evidenţelor municipalităţii, pe aripa dinspre strada Nufărului din vecinătatea viitorului parc, firma Medhotel, specializată în servicii medicale, va construi un spital cu 140 de locuri. Unitatea va fi compusă din două clădiri cu 5 etaje unite între ele de o pasarelă construită deasupra străzii Kiev.

Prima clădire, rezervată mai multor specialităţi, este deja în lucru şi va fi terminată în toamna acestui an. Lucrările la cel de-al doilea imobil, rezervat pentru chirurgie generală şi obstetrică-ginecologie, vor începe în primăvara anului viitor. Investiţia, integral privată şi autohtonă, se va ridica la circa 3,5 milioane de euro. Primul corp de spital va intra în funcţie încă de anul viitor, urmând ca partea de chirurgie să fie pornită undeva în 2015.

Să vină afacerile!

Cea mai mare investiţie din zona Salca va fi derulată, în schimb, din fonduri europene. Reprezentanţii firmei Tradecenter, apropiată magnatului orădean Alexander Mudura, au semnat pe 1 aprilie a.c. la Cluj, cu conducerea ADR Nord-Vest, un contract de finanţare în valoare de 88 milioane de lei (echivalentul a 20 milioane de euro).

Circa 47 milioane de lei reprezintă finanţarea nerambursabilă din bani europeni, diferenţa urmând să fie acoperită de investitor. Tradecenter va construi lângă parcarea Lotus Center cel mai mare centru de afaceri din Bihor. Construcţia, proiectată pe 5 niveluri de birouri şi săli de conferinţe, este dotată la parter cu spaţii expoziţionale, iar la subsol cu o parcare subterană.

Proiectul a fost ales din lista de rezervă după ce, intrată în insolvenţă, firma Macio nu a mai făcut tragerile pentru construirea centrului de afaceri regional gândit lângă viitorul pod din zona Dragoş Vodă. Având în vedere că Tradecenter şi-a scos autorizaţie de construire încă din decembrie 2012, este de aşteptat ca lucrările să înceapă încă din toamna acestui an.

Şi nu e rău deloc. Pentru că, până la urmă, doar motorul afacerilor poate urni oraşul din smârcurile crizei economice. Cu paşi înceţi dar siguri. Cam cum va înflori mlaştina din Salca...


PRIMĂRIA ŞI SAMSARII
Bătălia pentru Salca

Deşi parcul Salca avea finanţarea asigurată încă din vara anului 2011, lucrările au început abia săptămâna trecută pentru că municipalitatea s-a judecat doi ani cu samsarii de terenuri. 22 de cumpărători de drepturi litigioase au revendicat 5,6 hectare de teren din cele 15 hectare aparţinând oraşului, în compensare pentru terenuri expropriate în alte zone. În cadrul proceselor, reclamanţii au atacat atât trecerea terenului în patrimoniul public al oraşului, cât şi declararea lui ca zonă verde. Într-un final, pe 10 aprilie a.c., instanţa a dat câştig de cauză municipalităţii, prin sentinţă definitivă şi executorie. Terenul aferent parcului Salca rămâne al municipalităţii, iar cei care au cerut pământ aici vor fi împroprietăriţi altundeva.

Dezvoltatorii imobiliari care s-au împroprietărit prin instanţă pe terenuri din vecinătatea Lotus Center nu vor fi nici ei mai câştigaţi. "Cele 15 hectare de teren vor fi trecute în Cadastrul verde al oraşului. Aici nu se va putea construi! Proprietarii vor avea dreptul să planteze flori, iar noi ne vom îngriji să îşi tundă regulat gazonul", spune ironic primarul Ilie Bolojan, lăsând să se înţeleagă că îi va determina pe samsari să renunţe singuri la terenurile pe care doreau să le speculeze.