O orădeancă, nevastă de poliţist, a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului Bihor după ce în decurs de 4 ani a strâns aproape 100.000 euro din escrocherii.

Femeia se numeşte Florica Ana Pop şi este soţia unui poliţist din Băile Felix, Florian Pop, iar procurorii o acuză că în perioada 2012-2016 a înşelat mai multe persoane, dându-se ori funcţionară la DNA ori avocată cu "intrare" la Finanţe, Spitalul CFR şi la ANRP Bucureşti, şi cerându-le zeci de mii de euro ca să rezolve locuri de muncă, spaţii comerciale sau sentinţe.

BIHOREANUL a aflat că Pop a mers până acolo încât şi-a escrocat propriii naşi de cununie, "uşurându-i" întâi de 6.000 lei, apoi de 5.000 euro şi în final de 100.000 lei, bani pe care i-a cerut pentru înfiinţarea unei asociaţii de vânătoare şi constituirea unui fond de garanţie, dar pe care i-a cheltuit în interes personal...

Funcţionară la... DNA

Potrivit rechizitoriului, procurorii şi-au început ancheta toamna trecută, în urma unui denunţ făcut de o orădeancă în faţa căreia Florica Ana Pop s-a prezentat drept funcţionar al DNA Bucureşti. În această calitate, i-a cerut întâi 2.000 de euro, în perioada noiembrie-decembrie 2015, promiţându-i că va interveni pe lângă directorul Spitalului CFR Oradea pentru a-i angaja fiica pe un post de asistent medical, fără concurs. Nu a "rezolvat" însă nimic, şi nici nu avea cum din simplul motiv că nici măcar nu-i ştia numele directorului, darămite să aibă intrare la acesta.

Înainte ca victima să afle că a fost trasă pe sfoară, Pop i-a mai luat un purcoi de bani ca să se ocupe de un dosar de despăgubiri înregistrat la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. "În decembrie 2015-ianuarie 2016, a indus-o în eroare pe partea vătămată cu faptul că, în virtutea funcţiei deţinute în cadrul DNA Bucureşti, cunoaşte avocaţi care se pot ocupa de dosarul de despăgubiri înregistrat la ANRP Bucureşti, în schimbul a 9.000 euro", spun procurorii.

Intervenţie la Fisc

După câteva luni în care Pop a amânat-o şi cu angajarea fetei, şi cu dosarul de la ANRP, orădeanca i-a cerut să-i restituie toţi banii, iar apoi, pentru că nu s-a conformat, a denunţat-o. Anchetatorii explică încrederea pe care femeia a avut-o în escroacă prin faptul că s-a dat angajată a DNA. "Folosindu-se de calitatea mincinoasă, i-a creat persoanei vătămate impresia că este o persoană cu un statut social înalt şi de bună-credinţă, care o poate ajuta în soluţionarea problemei", spune rechizitoriul.

Tot pe încredere a primit Pop alţi 27.000 euro de la patronul unei firme căruia i-a lăsat impresia că îl poate convinge pe fostul şef al Finanţelor Publice Bihor, Ioan Mihaiu, acum prefect, să-l ajute la achiziţia unor utilaje agricole, la o licitaţie organizată de Fisc. Din banii respectivi, 3.000 euro erau pretinşi pentru intervenţia pe lângă director, ca utilajele să-i fie atribuite afaceristului, iar restul de 24.000 euro ca taxe de participare la licitaţie şi avans din contravaloarea bunurilor scoase la vânzare.  

Uite procesul, nu e procesul

Nu au fost singurele victime. În total, procurorii au găsit 6 persoane înşelate, toate cu sume foarte mari. În faţa unei kinetoterapeute din Oradea, de pildă, Pop s-a dat drept avocată şi i-a luat 50.000 lei ca să-i deschidă o acţi

Pop i s-a părut de încredere, chit că ar fi trebuit să-i dea de gândit faptul că nu i-a adus niciodată vreo chitanţă. "Îmi spunea mereu că le-a uitat la birou. La un moment dat, am vrut să mă duc să văd cum decurge procesul, dar mi-a spus că nu se poate, că se judecă în cameră de consiliu, unde n-au acces decât avocaţii şi judecătorul. Iar în cazul meu judecătoare ar fi o vară de-a ei, care mă va ajuta să nu dureze procesul şi să câştig".

Orădeanca şi-a dat seama că a fost înşelată abia când au sunat-o procurorii, după ce, în timpul unei percheziţii efectuate în casa lui Pop, aceştia au găsit documente cu numele ei. "Ei mi-au spus că nu e avocată şi că nu a deschis niciun proces. Noroc că aveam dovada că i-am dat banii". De fapt, i-a mai dat şi alţii, pentru operaţiile tatălui şi ale socrului ţeparei, dar pentru sumele respective nu are decât menţiuni făcute într-un caiet. "Măcar banii pe proces să-i recuperez", zice kinetoterapeuta.

"Tun" la naşi

De departe, cel mai mare prejudiciu Pop l-a cauzat propriei naşe de cununie, de la care a luat 6.000 lei, apoi 5.000 euro, iar în final încă 100.000 lei, ca să constituie fond de garanţie pentru înfiinţarea unei asociaţii de vânătoare similare cu cea a unchiului ei, Ioan Popovici, fostul şef al Serviciului Arme din Poliţia Bihor, unde pretindea că lucrează.

"Am fost naivi, ce mai! Ne-a păcălit ani întregi că se ocupă de înfiinţarea asociaţiei. De câte ori a cerut bani, ba pentru una, ba pentru alta, i-am dat", spune victima escroacei. Deşi e avocată de profesie şi s-a lovit deseori de escrocherii, nu s-a gândit niciun moment că ar putea fi înşelată de propria fină. "Ne cunoaştem de ani de zile, am avut încredere în ea, că doar am năşit-o, şi ştiam că lucrează la asociaţia de vânătoare a unchiului ei, ca şi contabilă. Aşa ne-a spus. Abia acum am aflat că, de fapt,  n-a lucrat nicăieri din 2007", recunoaşte femeia.

La "gaura" de peste 30.000 euro cu care s-a ales se adaugă alţi 7.500 euro, pe care Florica Ana Pop i-a cerut, ca avans, ca să-i cumpere două spaţii comerciale în Oradea. "Mi-a spus că se ocupă de acte. N-a făcut nimic şi nici banii nu i-am mai văzut".

Din nou "la bară"

Cert e că, la începutul lunii octombrie, Florica Ana Pop a fost trimisă în judecată pentru înşelăciune în formă continuată, trafic de influenţă şi spălare de bani, procesul urmând să se desfăşoare la Tribunalul Bihor. Încercând să-şi uşureze situaţia, femeia a vrut să-şi împace victimele, încheind cu fiecare un act prin care se obliga să le returneze datoria în această vară, dar nu s-a ţinut de cuvânt, motiv pentru care oamenii s-au constituit parte civilă, sperând să-şi poată recupera banii.

Suma e imensă, de aproape 100.000 euro, iar ca să nu rămână calică, Pop şi soţul ei şi-au transferat proprietăţile pe numele fiului lor. Chemat de şefi şi întrebat de afacerile penale ale nevestei, poliţistul a dat din umeri şi a negat că ar fi avut cunoştinţă de escrocherii, chestiune greu de crezut din moment ce împărţea cu ea ditamai palatul. Ca să demonstreze, însă, că spune adevărul, agentul Florian Pop a şi divorţat. Atât doar că stau tot împreună...


UNA ŞI UNA
Agneta, escroaca de VIP-uri

Agneta Micu, escroacăPrin pagubele pe care le-a provocat, Florica Ana Pop a întrecut-o pe o altă escroacă celebră trimisă în judecată de procurorii Parchetului Oradea, Agneta Micu (foto).

Urmărită internaţional din 2006 pentru înşelăciuni şi fals în Maramureş, aceasta s-a mutat la Oradea şi, sub identitate falsă, a înşelat 6 persoane de la care a luat în total 300.000 lei ca să întocmească proiecte pentru fonduri nerambursabile, iar de la un altul - milionarul Florin Panea, patronul companiei Leonardo - a luat peste 64.000 lei ca avans pentru furnizarea unui TIR cu vin.

Cea mai tare escrocherie a fost comisă de Micu în vara lui 2014: în numele unei fundaţii şi sub identitate falsă, a organizat un bal caritabil simandicos într-una din cele mai elegante săli de evenimente din Oradea, invitaţii - oameni de afaceri, notari, avocaţi din Bihor şi Arad - fiind prostiţi să sponsorizeze case de copii şi aziluri de bătrâni, toate inventate!

Procesul Agnetei Micu se află în curs la Judecătoria Oradea.