Deputatul PNL Florica Cherecheş a declarat, joi, în conferinţa de presă organizată la sediul Biroului parlamentar, că a depus un memoriu la Ministerul Mediului, solicitând trimiterea la Oradea a Corpului de control al ministrului care să verifice modul în care fermele societăţii Nutripork au obţinut autorizaţie de mediu, dar şi dacă acestea respectă reglementările în vigoare.

"Din datele pe care le-am prezentat, doamna ministru a remarcat ciudăţenia prevederilor din autorizaţia de mediu, care prevede ca firma să angajeze un laborator independent care să măsoare gradul de poluare olfactivă. Este o aberaţie. Concret, am cerut să se verifice condiţiile în care a fost eliberată autorizaţia de mediu, modul în care firma îşi desfăşoară activitatea, respectă reglementările de mediu şi îşi gestionează deşeurile, dar şi vulnerabilitatea zonei la poluarea cu nitriţi, având în vedere faptul că am informaţii că nivelul admis în sol şi în apele subterane este depăşit", a spus deputatul.

Cherecheş respinge acuzaţiile că demersurile sale ar avea ca scop închiderea fermelor.

"Eu vreau să se rezolve problema mirosului, iar soluţia doar ei pot să o ofere, după analizarea cazului. E posibil să fie nevoie şi de unele modificări de acte normative, e posibil de asemenea ca firmei să-i fie recomandate măsuri suplimentare", a mai arătat deputatul.

La memoriul depus, parlamentarul a anexat întreaga corespondenţă purtată cu Agenţia de Mediu şi Garda de Mediu, autorizaţia de mediu primită de firmă în 2007, dar şi o copie a solicitării făcute recent de firma Nutripork către Ministerul Agriculturii, pentru a cere modificări legislative care să permită fermelor să primească despăgubiri în cazul în care zonele în care operează s-au dezvoltat urban după ce au început activitatea.

"Aceasta, după părerea mea, este o recunoaştere indirectă a faptului că firma poluează şi deranjează cetăţenii", a mai spus Cherecheş.