Deputatul Florica Cherecheş salută adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui proiect prin care se modifică radical legea adopţiilor, chiar dacă în acte acesta aparţine Guvernului, iar iniţiativa a avut-o, de fapt, ea.

Având în vedere că avem aproximativ 60.000 de copii instituţionalizaţi, că în fiecare an aproximativ 1.000 de copii sunt abandonaţi în spitale şi avem puţin peste 500 de adopţii pe an, "în 2013 mă întâlneam în Oradea cu persoane interesate să adopte copii, cu ONG-uri din domeniul social şi cu reprezentanţi ai Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului".

"Am cules sugestiile lor, le-am inclus şi pe cele ale altor ONG-uri din ţară şi am ajuns cu un draft pentru schimbarea legii la Oficiul Român pentru Adopţii. În 2014 am depus proiectul de lege, care a primit punct de vedere negativ de la Guvern. Între timp, anul trecut, Guvernul a iniţiat un proiect de modificare care preia cele mai multe din prevederile propuse de mine", a prezentat deputatul Florica Cherecheş, într-o conferinţă de presă susţinută joi, povestea noii legi, ce urmează să fie promulgate de preşedintele României şi apoi să intre în vigoare la 120 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit deputatului Cherecheş, noua lege stimulează adopţiile şi accelerează ritmul acestora prin simplificarea unor proceduri şi atenuarea unor cerinţe birocratice. Astfel, certificatul de familie adoptatoare nu va mai fi valabil un singur an, ca până acum, ci doi ani, iar în cazul în care se doreşte adoptarea unui copil aflat în plasament de către familia la care este plasat procedurile pot începe în 6 luni, nu în minimum 2 ani, procedurile aşa numitei "potriviri teoretice" nu vor mai fi derulate de reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Copilului şi Adopţii de la Bucureşti, ci de cei ai Direcţiilor Judeţene pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Pentru că în prezent, părinţii naturali care îşi abandonează copiii "şantajează" familiile adoptatoare, nedându-şi acordul pentru adoptare decât în schimbul unor sume de bani, iar la procesele pentru adopţie nu se prezintă, noua formă a legii prevede că absenţa de la mai mult de două termene consecutiv în procesele de adopţie a părinţilor naturali va fi considerată refuz abuziv al adopţiei şi instanţa va ţine cont de acest lucru în decizia privind adopţia.

Cea mai însemnată noutate va fi, însă, că oricare din cei doi membri ai familiei adoptatoare vor putea petrece un concediu de acomodare cu copilul timp de până la 12 luni, de-a lungul căruia statul îi va plăti o îndemnizaţie lunară de 1.700 lei, în cazul în care copilul are o vârstă mai mare de 2 ani.

"Sperăm să crească numărul copiilor adoptaţi şi încercăm să creăm o cultură a adopţiei, să existe mai multe familii care să-şi dorească adoptarea unui copil", a spus Florica Cherecheş.