Exact de Ziua Universală a Drepturilor Copilului, deputatul PNL Bihor Florica Cherecheş a înregistrat la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor un proiect pentru modificarea Legii 63/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament în aceeaşi zi, Cherecheş a explicat motivele demersului său, bazat pe necesitatea creşterii calităţii serviciilor de educaţie preşcolară, creşterea ratei de participare la aceste servicii şi a beneficiarilor lor, precum şi creşterea gradului de implicare a părinţilor în educaţia timpurie a copiilor.

"Educaţia timpurie constituie fundaţia pentru adoptarea unei atitudini de învăţare pe tot parcursul vieţii, necesară pentru dezvoltarea personală şi integrarea socială ulterioară a copilului. Calitatea vieţii lui înainte de a intra în sistemul de educaţie obligatorie influenţează dezvoltarea lui ulterioară şi modul în care va învăţa în viitor", a spus Cherecheş.

Pentru că un element esenţial pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor este participarea ambilor părinţi la creşterea şi educarea lor, este important, a adăugat deputatul bihorean, ca aceştia "să înţeleagă impactul emoţional negativ pe care îl are separarea chiar şi pentru câteva zile, de copiii lor în vârstă sub 3 ani". Ca urmare, Cherecheş propune desfiinţarea creşelor săptămânale, la care părinţii apelează de cele mai multe ori "din comoditate sau lipsa responsabilităţii". În 17 judeţe încă mai există creşe săptămânale, unde copiii sunt lăsaţi de lunea până vinerea, unii nefiind vizitaţi deloc de părinţi în acest interval, şi rămânând cu traume care îi vor afecta pe termen foarte lung, pe unii chiar şi la maturitate.

"Desfiinţarea creşelor săptămânale nu va crea o problemă socială. La 30 iunie 2013, cele 302 creşe funcţionale în sistemul public erau frecventate de 16.587 copii. Dintre acestea, 26 de creşe aflate în 17 judeţe sunt săptămânale şi cuprind un procent de doar 6% din totalul copiilor cuprinşi în creşe", a mai explicat Florica Cherecheş.

O altă modificare propusă de aceasta se referă la intervalul de timp pentru înscrierea copiilor la creşele din sistemul public, propunerea fiind ca această formalitate să se facă, de regulă, la începutul anului şcolar şi nu pe tot parcursul anului, ca până în prezent, deoarece "acest lucru ar permite o mai bunã planificare şi alocare a personalului şi spaţiilor necesare".

Deputatul liberal mai propune, de asemenea, ca taxa lunară pentru întreţinerea în creşe datorată de părinţi, stabilitã în prezent prin Hotărâre a Guvernului, să poată fi stabilită de administraţiile locale, deoarece serviciul de îngijire şi educare timpurie a copiilor mici cade în responsabilitatea acestora, şi tot administraţiile locale sunt cele care acoperă toate cheltuielile de investiţii, pentru dotare echipamente, de personal şi pentru plata utilităţilor.