Premierul Florin Cîţu a declarat, vineri, că acţiunile celor care contestă vaccinarea sau respectarea regulilor sanitare în timpul pandemiei sunt comparabile cu cele ale teroriştilor.

"Este o campanie împotriva portului măştii în spaţiul public, împotriva măsurilor de distanţare şi este o campanie împotriva vaccinării. Din punctul meu de vedere. aceste acţiuni sunt similare cu acţiunea unor terorişti, pentru că a zădărnici această acţiune, această activitate a Guvernului care are ca obiectiv îmbunătăţirea sănătăţii tuturor este o acţiune care încearcă să submineze autoritatea statului", a afirmat premierul României, notează Digi24.ro.

În contextul în care joi seara, în România au fost scoase din centrele de vaccinare 4.257 de doze din lotul ABV2856 al Astra Zeneca, pentru care s-au semnalat probleme în Italia, Cîţu a precizat că vaccinarea anti-Covid trebuie să continue. "La nivel european sunt deja cinci milioane de persoane vaccinate cu acest vaccin şi avem o ţară - Marea Britanie - care îşi vaccinează toată populaţia. Trebuie să avem încredere în experţii care au autorizat, au recomandat autorizarea acestui tip de vaccin că îşi vor face treaba în continuare", a adăugat premierul.

El a ţinut să precizeze că s-ar fi vaccinat cu oricare dintre cele trei tipuri de vaccin utilizate în prezent în UE. "Dacă s-ar fi putut m-aş fi vaccinat cu oricare dintre tipurile de vaccin, m-am vaccinat cu ce a fost. Dacă trebuie să ne vaccinăm din nou, bineînţeles mă voi vaccina cu ce va fi atunci. Am încredere în experţii Agenţiei Europene a Medicamentului şi în special am încredere în experţi", a precizat şeful Executivului.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) a anunţat joi că peste 77.000 de doze de vaccin din lotul Astra Zeneca oprit de la utilizare în Italia au fost folosite deja în România, fiind rămase peste 4.200 de doze. "Ca măsură de extremă precauţie s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului", arată CNCAV.