Filmul "Hai, România! Povestea Generaţiei de Aur" va fi proiectat vineri, 12 iulie, de la ora 20, în parcul Muzeului Ţării Crişurilor, în cadrul celei de-a doua ediţii a proiectului "Tipografia de idei | #hailamuzeu". Vizionarea va fi precedată de o conferinţă legată de experienţa pe teren a fotbaliştilor din acea perioadă, susţinută de Florin Răducioiu şi Jean Vlădoiu.

Organizatorii au anunţat iniţial că în cadrul conferinţei vor vorbi Florin Prunea şi Gabi Balint, doi dintre jucătorii echipei naţionale din perioada de glorie a fotbalului românesc, însă apoi au transmis într-un comunicat de presă că "din motive obiective, invitaţii anunţaţi anterior nu vor putea fi prezenţi la eveniment".

În schimb, în locul lor, conferinţa va fi susţinută de Florin Răducioiu şi Jean Vlădoiu, foşti fotbalişti internaţionali şi membri ai Generaţiei de aur. 

Moderatorul evenimentului va fi istoricul Gabriel Moisa, manager al Muzeului Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal.

Florin Răducioiu a fost un atacant central remarcabil pentru echipa naţională, participând la campionatele mondiale din 1990 şi 1994, unde a marcat patru goluri, şi la Campionatul European din 1996, unde a marcat un gol. Este singurul fotbalist român care a jucat în toate marile campionate naţionale ale Europei: Italia, Spania, Anglia, Germania şi Franţa. La echipa naţională a strâns 40 de meciuri, marcând 21 de goluri, iar în martie 2008 a fost decorat cu Ordinul "Meritul Sportiv" clasa a III-a.

Jean Vlădoiu, cunoscut pentru inima sa de luptător şi combativitatea sa pe teren, a avut 28 de selecţii şi a marcat 2 goluri pentru echipa naţională a României. A evoluat cu succes la toate cele trei mari echipe din capitală (Rapid, Steaua şi Dinamo) şi a jucat o perioadă în campionatul german. La fel ca alţi membri ai naţionalei, a fost decorat cu Ordinul "Meritul Sportiv" clasa a III-a.

Filmul "Hai, România! – Povestea Generaţiei de Aur" este regizat de Claudiu Mitcu, după un scenariu de Andrei Crăciun, şi a fost lansat la începutul acestui an.

Documentarul sportiv prezintă realizările generaţiei de aur a fotbalului românesc, care a atins performanţe deosebite între anii 1980 şi 2000, inclusiv clasarea pe locul trei mondial în clasamentul FIFA şi calificările succesive la campionatele mondiale şi europene de fotbal.

Preţul unui bilet este de 50 lei/persoană şi include o vizită la muzeu. Biletele pot fi achiziţionate de la casieria muzeului începând cu 9 iulie, între orele 10.00-18.00, sau online.

Afiș Hai România. Povestea generației de aur MȚC Oradea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!