Când au văzut declaraţiile firmelor cu privire la impozitele pe care le vor plăti în iunie, finanţiştii Primăriei s-au luat cu mâinile de cap.

Bugetul municipalităţii va încasa luna aceasta, din impozitul pe salarii, cu 34% mai puţin faţă de plan. Scăderea veniturilor va afecta direct orădeanul de rând pentru că asta înseamnă cheltuieli reduse, subvenţii mai mici şi lucrări mai puţine!

Se taie!

Veniturile municipalităţii au scăzut drastic. Cea mai mare gaură este dată de reducerea sumelor provenite din cota parte de 47% ce revine bugetului local din impozitele pe salarii plătite de firmele care funcţionează pe raza municipiului. Această felie, care aduce bugetului local mai bine de jumătate din încasări, a scăzut continuu. După ce în lunile martie, aprilie şi mai încasările au fost cu 3-6% mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, declaraţiile depuse de firme pentru luna iunie arată o scădere dramatică.

eduard florea.jpg"Finanţele ne-au anunţat că luna aceasta vom încasa cu 34% mai puţin raportat la aceeaşi lună a anului trecut, ceea ce este enorm", spune Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei. Asta înseamnă nu mai puţin de 3 milioane de lei, bani care nu se mai încasează!

Bani mai puţini

De parcă nu era de ajuns, primarul Ilie Bolojan a anunţat săptămâna trecută că va convoca aleşii locali pentru a reaşeza bugetul în funcţie de venituri. "Va trebui să evaluăm impactul reducerii salariilor bugetarilor cu 25% şi să facem o rectificare negativă".

Conform evidenţelor municipalităţii, cei mai mari contribuabili ai oraşului sunt instituţiile bugetare, în frunte cu Universitatea, Poliţia, Spitalul Judeţean şi Compania de Apă. Dacă anul trecut bugetarii au plătit oraşului circa 50 milioane de lei, acum, prin diminuarea salariilor, bugetul local va pierde nu mai puţin de 6,3 milioane de lei! "În total estimăm în cea de-a doua parte a anului o scădere a veniturilor cu circa 2 milioane de euro, pierdere pe care va trebui să o compensăm cumva", spune primarul.

Cădere liberă

Datele Fiscului arată că economia locală se prăbuşeşte, şi o dată cu ea şi veniturile la buget. "Cel mai mic nivel al încasărilor de până acum a fost undeva la 89% faţă de plan. Niciodată nu am avut o scădere la doar 65%, ca acum", zice Vasile Farc, purtătorul de cuvânt al Finanţelor Publice. Iar din august, când scăderea salariilor bugetarilor se va reflecta în veniturile la buget, gradul de încasare ar putea să scadă din nou.

Municipalitatea nu are prea multe variante de traversare a crizei. "Va trebui să creştem veniturile la buget şi să micşorăm cheltuielile", zice Eduard Florea. Primăria a anunţat încă din februarie că va afişa lista datornicilor pe site-ul www.oradea.ro, iar de luna viitoare le va trimite restanţierilor portăreii la uşă. În paralel, directorii Primăriei au fost somaţi să renunţe la noi licitaţii şi să scadă cheltuielile cu combustibilul, telefonia, consumabilele şi reparaţiile. În clădirea Primăriei a fost oprit până şi aerul condiţionat. În speranţa că economiile vor aduce bugetului local o gură de aer...


MĂSURI DISPERATE
După insolvenţă, falimentul...

Dacian Palladi.jpgConsultantul în afaceri Dacian Palladi (foto) spune că scăderea veniturilor din impozitul pe salarii era previzibilă. "Din păcate, suntem pe locul doi în ţară, după Bucureşti, din punct de vedere al dosarelor de insolvenţă. În Capitală se înregistrează 249 de dosare pe săptămână, în Oradea 49, iar în Timişoara cam 30".

Palladi spune că, pentru că nu mai au de unde reduce angajaţi, firmele au ales să nu plătească impozitele. Banii au fost investiţi în materie primă, ca să poată produce. "E o măsură disperată, pentru că, datorită penalităţilor puse de stat, este cea mai scumpă formă de creditare cu putiinţă". Asta înseamnă că în câteva luni firmele care nu reuşesc să ajungă pe linia de plutire vor da faliment. Iar veniturile la buget vor scădea în continuare...