Pentru a cincea oară de la izbucnirea pandemiei, în Bihor au fost depistaţi cu SARS-CoV-2 rezidenţi şi angajaţi ai unui aşezământ de ocrotiri sociale. Este vorba despre Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice Dumbrava din Şuncuiuş, unde au fost găsite infectate nu mai puţin de 75 de persoane, atât din rândul locatarilor, cât şi al angajaţilor.

BIHOREANUL a aflat încă de vineri, ziua în care a fost înregistrat recordul judeţean de până acum, cu noi 116 îmbolnăviri, că o parte dintre acestea au fost înregistrate la CRPV Dumbrava din Şuncuiuş, mai precis 17. Luni, însă, au fost confirmate încă 58 de cazuri, la acelaşi aşezământ.

„La Centrul pentru Vârstnici din Dumbrava au fost testate iniţial, joia trecută, 17 persoane. Pentru că rezultatele au fost în toate cazurile pozitive, am decis testarea tuturor persoanelor de acolo, atât rezidenţi, cât şi angajaţi. O echipă de epidemiologi ai DSP Bihor s-au deplasat la Şuncuiuş sâmbătă şi au prelevat probe de la toată lumea, iar azi rezultatele au ieşit pozitive pentru încă 58 de persoane. Practic, s-au infectat 58 de rezidenţi din totalul de 60 şi 17 dintre cei 23 de angajaţi”, a explicat luni, pentru BIHOREANUL, dr. Daniela Rahotă, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

Potrivit dr. Rahotă, doar trei persoane au simptome, în forme uşoare, iar încă de joi s-a decis izolarea tuturor angajaţilor şi rezidenţilor în cadrul centrului.

„Nimeni nu poate părăsi centrul, iar persoanele diagnosticate cu Covid sunt sub monitorizare. În cazul în care starea unuia sau a mai multor persoane s-ar schimba şi ar fi necesar acest lucru, bineînţeles că vor fi internate la Spitalul Municipal din Oradea”, a mai spus şefa DSP Bihor.

De asemenea, aceasta a precizat că după 14 zile vor fi retestaţi toţi rezidenţii şi angajaţii centrului, până atunci acesta fiind în carantină.

Primul focar Covid în aşezăminte sociale a fost înregistrat în Bihor în luna august, la Centrul pentru Persoane Vârstnice din Băiţa – Nucet (66 cazuri), urmând în septembrie unul la Centrul pentru Reabilitarea şi Recuperarea Persoanelor Adulte cu Handicap de la Remeţi (59 cazuri) şi altul la Căminul Sfântul Anton al Asociaţiei Caritas Catolica din Marghita (22 cazuri), iar la începutul acestei luni la Căminul Creştin din Tinca (26 cazuri).