Focul s-a reaprins pe Valea Aleului, în Parcul Natural Apuseni, în ciuda eforturilor pompierilor care au intervenit două zile la rând să-l lichideze.

După ce, în decurs de două zile, flăcările au distrus peste 110 hectare de păşune împădurită, în zorii zilei de miercuri, autorităţile locale din Pietroasa au cerut din nou ajutor,  după ce direcţia focului s-a schimbat spre satul Gurani.

"Am fost sesizaţi în jurul orei 7, de autorităţile locale, că s-a reaprins păşunea împădurită, în zona localităţii Gurani. Intervin pompieri de la două staţii, cele din Beiuş şi Ştei. Pompierii au acţionat pentru a opri propagarea focului spre pensiuni şi spre casele din zonă, sperăm să lichidăm incendiul, este a treia zi de intervenţie", a declarat, pentru BIHOREANUL, ofiţerul de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, Alina Butaci. 

Potrivit sursei citate, în decurs de două zile, focul a distrus flora şi fauna pe 110 hectare din Valea Aleului, iar miercuri focul şi-a schimbat direcţia spre satul Gurani. 

"În prima zi, duminică, am fost anunţaţi la ora 14.00, iar pompierii s-au retras după miezul nopţii, luni dimineaţa s-au întors la ora 9 şi s-au retras în jurul orei 23.00", spune Butaci. 

Din fericire, focul nu a ajuns la pădurile mari, a mai spus purtătorul de cuvânt al ISU Crişana. 

După cum BIHOREANUL a mai scris, zeci de pompieri au intervenit în ultimele zile pentru stingerea incendiului care a izbucnit pe Valea Aleului, în comuna Pietroasa, ajutaţi de săteni, rangerii Parcului Natural Apuseni şi pădurari ai ocoalelor silvice din zonă, salvatorii reuşind să împiedice extinderea flăcărilor la pensiunile turistice din vecinătatea pășunii afectate. 

Din înregistrările şi fotografiile transmise BIHOREANULUI de martori, localnici şi jurnalistul independent Bogdan Dumitraş se vede că focul şi-a făcut deja loc în zonele cu arboret, apropiindu-se de case.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!