Încă de la arestare, pe 29 octombrie, Adrian Dume, fostul şef al Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT), s-a plâns de lipsa "egalităţii de tratament". De ce el era trimis după gratii pentru deturnarea fondurilor publice, iar beneficiarul banilor era cercetat în libertate?

Directorul se referea la directoarea Casei de Cultură Beiuş, Anca Banda, cea care, spunea el, i-a băgat sub nas, spre semnare, note de plată fictive, unele pentru evenimente care nici măcar n-au avut loc.

Marţea trecută, anchetatorii i-au făcut pe plac, iar directoarea a fost arestată. Femeia nu neagă că "a comis-o" dar, la rându-i, arată cu degetul spre Dume, care ar fi împins-o să întocmească deconturi nereale pentru că voia musai să-i dea bani. Aproape cu de-a sila!

Festival după festival

Acuzaţia formulată de procurorii DNA Oradea la adresa Ancăi Banda este de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. Concret, îi impută că a întocmit tabele fictive cu artişti premiaţi sau plătiţi în cadrul acţiunilor culturale şi festivalurilor tradiţionale finanţate din bugetul CJCPCT Bihor. E vorba de Serbarea câmpenească multianuală "La Izvorul lui Horia", de festivalul "Pe urmele horilor" şi de proiectul "Master Class Canto" (toate în organizarea Asociaţiei Opera per Sempre), de proiectele "Masterclass" şi "Călător prin tradiţii" (ale Asociaţiei pentru Cultură, Spiritualitate şi Dezvoltare a Relaţiilor Transfrontaliere) şi, în fine, despre serbarea "La Răscruce de Hotare - Zilele Iosif Vulcan" (a fundaţiei Iosif Vulcan).

Din anchetă a reieşit că pentru cele cinci proiecte Anca Banda a ridicat din fondurile CJCPCT aproximativ 130.000 lei, în baza unor liste cu nume de artişti ce trebuiau plătiţi sau premiaţi pentru participare. Numele acestora se repetau, dar semnăturile erau diferite, fapt care a atras şi atenţia lui Dume. Complice, directorul i-a şi cerut să "repare" problema, dar prea târziu, căci deja cazul ajunsese în atenţia DNA, iar discuţia a fost interceptată:

Dume: Şi mai este încă o problemă cu aceste liste, căci sunt identice cu altele, din alte dosare şi proiecte.

Banda: Nu! Au fost aceiaşi oameni, şefu', pe care i-am plimbat de colo-colo.

Dume: Faci altul! Măcar le schimbi ordinea, nu pui la fel!

Banda: Bine.

Jaf la magazie

Marţea trecută, când procurorii au cerut arestarea directoarei, înregistrarea a fost prezentată ca probă împotriva ei. Şi nu a fost singura. Deşi anchetatorii au admis că Anca Banda a fost "relativ sinceră" şi a recunoscut falsurile făcute pentru a obţine finanţări, ea a dat vina pe  directorul CJCPCT, pretinzând că Dume ar fi forţat-o să încalce legea. Motivul ar fi fost unul halucinant: directorul voia s-o umple de bani. "Inculpata a precizat că a fost nevoită să procedeze în acest mod, deoarece directorul făcea presiuni asupra ei, în vederea achitării cât mai rapide a contractelor", se arată în referatul prin care procurorii DNA au cerut arestarea femeii.

Un alt aspect invocat ca necesitate a arestării ei a fost modul în care Anca Banda a încercat să şteargă urmele falsurilor la scurt timp după ce a aflat că e suspectă în caz. Este vorba despre o plângere pe care aceasta a depus-o la Poliţia Felix, pe 20 noiembrie, cum că "în perioada august-noiembrie" autori necunoscuţi i-ar fi intrat într-o anexă din curtea casei pe care o deţine în satul Rontău şi i-ar fi furat "mai multe lucruri, printre care un laptop, documente, chitanţe şi facturi aparţinând Asociaţiei Opera per Sempre".

Sărbătoare la răcoare

Poliţiştii au descoperit, totuşi, că furtul nu a avut loc. Nu de alta, dar casa cu pricina era, de fapt, o construcţie "în roşu", iar anexa unde ar fi ţinut actele era doar o şură din lemn, a cărei uşă nu fusese niciodată închisă cu lacăt sau cheie şi, ca atare, nici nu prezenta urme de forţare.

"Faptul că, după începerea cercetărilor, inculpata a susţinut că a ţinut documentele care puteau proba faptele de care este acuzată într-o magazie, în condiţii total improprii, mai multe luni de zile, este de natură sa ridice puternice suspiciuni că aceasta a încercat «să le facă dispărute» pentru a îngreuna ancheta", a argumentat judecătorul soluţia de arestare a femeii pentru 29 de zile, măsură menţinută ulterior şi de Tribunalul Bihor.

Lăsarea în libertate a directoarei de la Casa de Cultură - au apreciat judecătorii - ar reprezenta un pericol pentru ordinea publică, indignând opinia publică prin faptul că sume importante de bani publici sunt deturnate, fără teama tragerii la răspundere, de către "o persoană numită într-o funcţie de conducere  a unei instituţii publice tocmai pentru a se asigura de buna funcţionare a acesteia şi de utilizarea resurselor financiare în folosul comunităţii", şi încă într-o perioadă când "este de notorietate faptul că toate instituţiile publice sunt într-o criză permanentă de resurse financiare, iar populaţia o duce foarte greu".

Ce va urma? Ei bine, văzând cu câtă uşurinţă sifona banii publici managerul CJCPCT, procurorii şi-au extins cercetările. Nu de alta, dar - zic ei - din documentele strânse la percheziţii reiese că la Centrul de Tradiţii hoţia era chiar o tradiţie, iar la escrocherii au fost părtaşi şi alţii...