Firmele mici și mijlocii care vor concesiona parcele în viitoarele parcuri de specializare inteligentă din Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei pot câștiga fonduri europene în cuantum total de 16,6 milioane euro, anunță Consiliul Județean Bihor.

Câte 2,5 milioane euro

Mălan a participat săptămâna aceasta la o întâlnire cu reprezentanți ai firmelor din Bihor organizată de CJ Bihor și Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), cea care va administra cele patru noi parcuri aflate în pregătire în județ, cu scopul de a prezenta oportunitățile pe care acestea le vor oferi mediului de afaceri, la întâlnire participând și primarii celor patru orașe, precum și ai Agenției de Dezvoltare Regională Nord Vest și ai Consiliului Județean al IMM-urilor.

„Am demarat în acest mandat mai multe proiecte, printre care și amenajarea acestor parcuri de specializare inteligentă. O componentă importantă care face deosebirea între parcul industrial clasic și cel de specializare inteligentă este că firmele care doresc să vină în aceste parcuri au la dispoziție o sumă nerambursabilă de cel mult 2,5 milioane de euro pentru fiecare aplicant, sumele fiind pre-rezervate prin proiectul de finanțare depus de CJ Bihor”, a transmis vicepreședintele CJ Bihor Mircea Mălan, citat într-un comunicat de presă al instituției.

Potrivit acestuia, IMM-urile pot accesa fonduri europene nerambursabile dacă aleg să concesioneze terenuri în parcurile de specializare inteligentă, pentru cel din Aleșd suma alocată fiind de 3,8 milioane euro, pentru cel din Beiuș 4,3 milioane euro, pentru parcul din Marghita 4,2 milioane euro, iar pentru cel din Ștei de 4,3 milioane euro.

Peste 500.000 metri pătrați

Parcul de specializare inteligentă din Aleșd este poziționat în partea de vest a orașului, la intrarea dinspre Lugașu de Jos, și are acces la DN1/E60. Are o suprafață totală de 86.559 mp, împărțită în 11 parcele cuprinse între 3.455 și 15.657 mp.

Parcul din Beiuș va fi construit la intrarea în localitate dinspre Oradea, pe partea stângă a DN 76/ E79. Acesta este împărțit în 16 parcele cu suprafețe între 4.108 și 25.952 mp, având o suprafață totală de 175.183 mp.

Parcul de specializare inteligentă din Marghita are o suprafață totală de 114.900 mp și este poziționat în partea de vest a municipiului, accesul realizându-se prin strada Gării și prin DN 19B Săcueni – Marghita. Parcul are 9 parcele cu suprafețe cuprinse între 3.451 și 24.557 mp.

Parcul din Ștei are o suprafață totală de 138.883 mp, împărțită în 25 de parcele de 1.772 până la 8.890 mp. Acesta este poziționat în partea de sud-est a orașului, iar accesul se va face printr-un drum care se desprinde din DN75.

Documentația privind condițiile pentru concesionarea parcelelor prin licitație publică se află în procedura de consultare publică până la data de 18 martie. Documentele pot fi consultate online, pe site-ul CJ Bihor iar propunerile, sugestiile și recomandările pot fi trimise pe adresa de email contact@adlo.ro.

Constructorul pentru realizarea parcurilor din Aleșd și Beiuș a fost desemnat, firma Dumexim din Oradea, iar proiectele parcurilor din Marghita și Ștei se află în etapa de evaluare. Investițiile vor fi finanțate din bugetul CJ Bihor și din fonduri europene, prin Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!