Asociaţia Sportivă Pinochio (ASP) Oradea a organizat sâmbătă, la sala de jocuri sportive a Universităţii din Oradea, o nouă ediţie a Turneului Internaţional de Baschet în Fotoliu Rulant "Maria' (TIBFR "Maria').

Competiţia, ajunsă la cea de-a XIII-a ediţie, a reunit la start patru echipe. Este vorba despre Hot Wheelers Karlsruhe (Germania), For Heroes Cracovia (Polonia), KKI Vrbas Banja Luka (Bosnia Herţegovina) si formaţia gazdă, ASP Oradea.

S-a jucat în sistem eliminatoriu. În primul meci din semifinale, cei de la  KKI Vrbas Banja Luka s-au impus clar, cu scorul de 100-36, în confruntarea cu polonezii de la For Heroes, pentru ca în jocul al doilea, orădenii de la ASP să piardă la doar două puncte, cu 46-48, confruntarea cu nemţii de la  Hot Wheelers.

În finala mică, ASP Oradea a întâlnit echipa poloneză For Heroes, dar orădenii au cedat şi de această dată, cu 35-62, terminând pe locul IV.

Competiţia a fost câştigată de KKI Vrbas Banja Luka din Bosnia Herţegovina, care s-a impus în finala mare, cu 80-31, în confruntarea cu nemţii de la Hot Wheelers Karlsruhe.

Astfel, în ierarhia finală a acestei ediţii, locul I a fost ocupat de KKI Vrbas Banja Luka, pe poziţia a II-a s-a situat Hot Wheelers Karlsruhe, iar pe locul III, For Heroes Cracovia.

Arbitrii turneului au fost orădenii Alin Roşu şi Lajos Kovago, iar producător şi organizator al evenimentului a fost ASP Oradea.

De menţionat că Asociatia Sportiva Pinochio Oradea a luat fiinţă în anul 2004 şi are ca scop crearea unui cadru propice pentru integrarea prin sport a persoanelor cu dizabilităţi şi promovarea sportului adaptat, iar din anul 2005  organizează şi susţine activităţi cu caracter sportiv. De asemenea, începând cu anul 2008, Turneul Internaţional de Baschet în Fotoliu Rulant de la Oradea poartă denumirea "Maria" şi tot de atunci se desfăşoara sub sigla federaţiei europene - IWBF Europe, fiind inclus în calendarul competiţional.