Un fost comisar de la Comisariatul Gărzii Financiare Bihor a fost trimis în judecată, vineri, de procurorii DNA Oradea pentru trafic de influenţă, după ce ar fi protejat una dintre firmele implicate într-o fraudă care a provocat o pagubă de aproximativ 5 milioane de lei prin tranzacţii intracomunitare cu zahăr.

Este vorba despre celebra filieră din care face parte şi Szentgyorgyi Lajos (iubitul Gabrielei de la Cheeky Girls), Ramona Brie, patroana unei firme de intermedieri imobiliare din Oradea, dar şi un cunoscut interlop, Titi Robert, fost traficant de ţigări şi maşini, acuzat că i-a ajutat la crearea şi funcţionarea circuitului evazionist.

Potrivit unui comunicat făcut public, marţi, de Biroul de presă al DNA, comisarul Virgil Popa a fost denunţat de Ramona Brie, pe care a abordat-o în momentul în care a aflat că societatea acesteia a fost luat în colimator de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor.

În slujba infractoriloran

Bărbatul s-a arătat interesat atât de documentele cerute de poliţişti cât şi de situaţia firmei, iar în urma informaţiilor primite, a învăţat-o cum să-i fenteze pe poliţişti, sfătuind-o să declanşeze procedura de insolvenţă pentru societate şi să îşi continue activitatea cu o altă firmă deoarece, pe fondul reorganizării Ministerului de Finanţe, inspectorii cu atribuţii de control ar fi fost ocupaţi cu alte probleme.

Totodată, comisarul a încurajat-o să continue cu afacerile, asigurând-o că ceea ce face este legal şi că aceste activităţi sunt practicate şi de alţii.

În schimbul protecţiei şi a sfaturilor date cu ocazia primei întâlniri, Virgil Popa a pretins şi primit de la femeie contravaloarea unui plin de motorină pentru autoturismul său, respectiv 300 lei, promiţând în schimb că îi va acorda ajutor şi pe viitor, deoarece are unele cunoştinţe la poliţie, finanţe şi gardă financiară, la care poate interveni pentru a-i sprijini.

Pentru "intervenţiile" pe care le promitea, Popa a încasat timp de patru luni, periodic, sume între 50 şi 100 euro, dar şi diferite cantităţi de zahăr, pe care venea personal şi le ridica de la sediul firmelor patronate de Brie.

În urma anchetei desfăşurate cu sprijinul poliţiştilor Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor, procurorii DNA au descoperit că, în total, fostul comisar al Gărzii Financiare Bihor a pretins şi a primit 1.000 euro şi 10 saci cu zahăr a câte 50 kg fiecare, în valoare de 35 euro/sac.

Acum, odată cu trimiterea în judecată a fostului comisar, procurorii au propus instanţei să se pronunţe cu privire la confiscarea, de la acesta, a banilor primiţi ca şpagă respectiv a echivalentul a 350 euro, contravaloarea zahărului.

Dosar cu VIP-uri

Popa nu e singurul slujbaş al statului care a ajuns în faţa instanţei pentru protejarea acestei grupări.

În decembrie anul trecut, în rechizitoriul întocmit de DNA pe numele comisarului şef Ioan Brîndaş, fostul adjunct al Poliţiei Bihor trimis în judecată tot pentru fapte de corupţie, acesta este acuzat că i-a ajutat pe membrii reţelei avertizându-i că sunt urmăriţi penal şi că le sunt interceptate convorbirile telefonice.

În urma informaţiilor "sifonate" de Brîndaş şi de colaboratorul său, Răzvan Andronache, infractorii au devenit mai precauţi, evitând să discute la telefon, preferând întâlniri personale, ori discutând într-un limbaj codificat şi distrugând parte din documentele contabile şi înscrisurile ce i-ar fi putut incrimina.

Tot prin intermediul lui Andronache, Brîndaş şi-a avertizat protejaţii când vor fi efectuate percheziţii domiciliare şi chiar că există şansa ca percheziţiile să se lase cu reţineri şi arestări. Ca urmare, Ciprian Bara, persoana care a beneficiat de această informaţie, a părăsit ţara.

Grupul de evazionişti format din şase persoane - Ramona Brie, Ciprian Bara, Szentgyorgyi Lajos, Titi Robert, Dawoud Khoushnaf, Viorel Ion - a fost trimis în judecată în luna februarie. Membrii grupării cumpărau zahăr de la firme din România, pentru care simulau livrări intracomunitare către firme-fantomă maghiare şi de la acestea către alte firme-fantomă româneşti, de unde marfa era valorificată tot către destinatarii finali din România.

Cazul a fost făcut public pe 30 septembrie anul trecut, când poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au făcut 34 de percheziţii simultan la firmele şi locuinţele persoanelor implicate în afacere, în judeţele Bihor, Timiş, Dolj, Argeş, Ilfov şi în Municipiul Bucureşti.

Înainte de acţiune, însă, Bara a reuşit să fugă, şi a stat ascuns până în luna ianuarie, când s-a predat în Punctul de trecere a frontiere Borş.