Social democratul Nicu Silviu Odobasianu, fostul primar al municipiului Beiuş şi fost subprefect de Bihor, a fost reţinut, joi, de procurorii DNA Oradea, pentru 24 de ore. Alături de el a fost reţinut şi un om de afaceri, Ciprian Berindea, administratorul firmei Top Construct Grup, acuzat că ar fi provocat cu complicitatea edilului un prejudiciu de aproape 2 milioane de lei bugetului de stat.

Cazul priveşte o escrocherie comisă de Top Construct Grup, prezentată pe larg de BIHOREANUL în trecut. Firma a fost înfiinţată în 2007 de Ciprian Berindea şi avocata Urbanovici Erzsebet. Numele bărbatului apăruse, până atunci, în retrocedarea dubioasă, la Oradea, a unei clădiri din strada Gheorghe Şincai, dar şi în unele achiziţii de terenuri din cartierul Grigorescu.

Asociata lui Berindea, avocata Urbanovici Erzsebet, e şi mai cunoscută. Reclamată de mai multe ori pentru falsificarea unor acte cu care s-a împroprietărit pe locuinţele unor vârstnici, femeia a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru înşelăciune fiindcă s-a întăbulat fraudulos pe terenuri de peste 3 milioane de euro din Parcul Industrial Oradea.

Poveste veche

În 2007, Top Construct Grup a reuşit să pună mâna pe un contract de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din Beiuş, în valoare de peste 4,5 milioane de lei, plătit din fonduri ale Ministerului Mediului şi din bugetul local. Din suma totală a încasat, în perioada 2007-2008, aproape 2 milioane de lei în baza unor documente falsificate, care atestau finalizarea unor lucrări prevăzute în contract, în realitate neexecutate.

Mai mult decât atât, folosindu-se de un document fals purtând antetul şi ştampila Primăriei Beiuş, administratorul Top Construct a lichidat şi depozitul bancar de 750.000 lei, contul de garanţie de bună execuţie.

Sesizaţi despre fraudă de Camera de Conturi Bihor, care a descoperit faptul că societatea a finalizat doar puţin peste 10% din lucrările contractate şi suspecta implicarea edililor din Beiuş în fraudarea fondurilor publice, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au deschis un dosar penal pe care l-au trimis Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea, competenţi să ancheteze primarii de municipii.

Mega dosar

Până în prezent, procurorii au început urmărirea penală împotriva a 16 persoane. Fostul primar al municipiului Beiuş, Silviu Odobasianu este anchetat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

La rândul său, administratorul Top Construct, Ciprian Berindea, este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu şi la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave însă şi pentru înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi spălare de bani, ultima acuzaţie vizând cei 750.000 pe care i-a scos din contul de bună execuţie a societăţii, deschis la BRD Agenţia Gojdu, cu acte măsluite, şi pe care i-a cheltuit în interes personal.

Procurorii au început urmărirea penală şi faţă de Nicolae Virgil Pancu, şef de lucrări al firmei Top Construct Grup, Ioan Matei şi Nicolae Sotoc, diriginţii de şantier, Gelu Laurenţiu Hassan, responsabilul de proiect din cadrul Primăriei Beiuş şi colegul acestuia din urmă, Emil Gheorghe Oaie - atunci şef Serviciu Investiţii (acum simplu funcţionar), care au întocmit o parte din raportările false către Ministerul Mediului.

De asemenea, sunt urmăriţi penal şi membrii comisiei de recepţie - Olivier Negrău, Gigel Mihailovici (acum pensionar), Maria Ramona Clintoc, Dorina Gabor, Mircea Boloş, Octavian Codreanu (fost consilier local) - alături de preşedintele comisiei, fostul viceprimar din perioada 2004-2008, Viorel Iuhas, acum director tehnic în cadrul Administraţiei Bazinale Ape Crişuri.

Totodată, a fost pusă sub urmărire penală Maria Ioana Nicolae, contabil şef şi directoare economică a Primăriei Beiuş, acuzată de fals în declaraţii şi complicitate la abuz în serviciu şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, pentru declaraţiile pe proprie răspundere anexate documentelor măsluite cum că lucrările au fost executate iar actele reprezintă realitatea din teren.

Pe de altă parte, procurorii DNA au pus-o sub învinuire şi pe directoarea sucursalei BRD care i-a eliberat lui Berindea cei 750.000 blocaţi în depozitul de garanţie de bună execuţie, fără să verifice veridicitatea documentului de care s-a folosit acesta şi în absenţa vreunui reprezentant al Primăriei Beiuş.

Citiţi despre cum au plătit beiuşenii aproape 2 milioane de lei pentru o canalizare şi o reţea de apă potabilă făcute doar pe hârtie, chiar cu complicitatea edililor în articolul "Escrocheria Top Construct"