Fosta administratoare a Asociaţiei de proprietari Apateului 16, Maria Brânduş, şi casiera Stela Vinter, trimise în judecată în 2018 pentru delapidare, după ce şi-au băgat în buzunar peste 600.000 lei din banii încasaţi de la proprietari, au fost condamnate la detenţie la Judecătoria Oradea. Cele două au negat faptele în timpul audierilor, însă, într-un moment de slăbiciune, au scăpat o informaţie care, alături de celelalte probe strânse de procurori, le dovedea vinovăţia...
Cele două femei sunt acuzate că, în perioada ianuarie 2012 – noiembrie 2015, şi-ar fi însuşit în mod repetat şi ar fi folosit în interes personal sumele provenite din încasări de la locatari cu titlu de cheltuieli comune, cheltuieli de reparaţii şi fond de rulment.
Debranşaţi!
Ancheta penală a fost declanşată în urma unei reclamaţii depuse în 2015 de proprietarii care, deşi erau cu facturile la zi, s-au trezit debranşaţi de la apă şi căldură, pe motiv că aveau datorii la Termoficare, Electrocentrale şi RER, în valoare totală de 748.000 lei. Strânşi cu uşa, locatarii au semnat atunci angajamente de plată şi au achitat încă o dată banii către furnizori, cele două femei fiind însă date imediat pe mâna procurorilor.
Cercetările au decurs greoi, întinzându-se pe o perioadă de 2 ani. Motivul? O mare parte a actelor contabile au dispărut, parţial într-un incendiu dubios izbucnit în sediul Asociaţiei de proprietari, iar cele două femei refuzau să dea orice explicaţie, rezumându-se să se acuze reciproc atât pentru lipsa banilor, cât şi a documentelor. Ca atare, pentru a stabili traseul fondurilor, anchetatorii i-au audiat, pe rând, pe locatari, iar pentru valoarea exactă a prejudiciului, au solicitat specialiştilor şi o expertiză contabilă.
Mincinoase până la capăt
Maria Brânduş şi Stela Vinter au fost trimise în judecată în august 2017, procesul ajungând pe rolul Judecătoriei Oradea unde, după doi ani de dezbateri, judecătorul Ioan Timiş a decis condamnarea femeilor. Hotărârea magistratului, consultată şi de BIHOREANUL, dezvăluie amănunte incredibile ale modului în care cele două femei au furat, vreme de câţiva ani, banii locatarilor, într-o asociaţie care la vremea respectivă era una uriaşă, având 16 blocuri arondate.
Interesant este că, în timp ce în faţa procurorilor au preferat să tacă, în faţa judecătorului, fosta administratoare şi casiera au ales să vorbească, însă fără să poată explica, în mod coerent, de ce lipseau banii despre care pretindeau, sub jurământ, că nu i-au luat.
Brânduş, de pildă, a încercat să se apere aducând ca argument un control al Primăriei Oradea din 2011 care nu i-a găsit lipsuri în gestiune, control pe care, a recunoscut senină tot ea, a încercat să-l "rezolve". "I-a remis inculpatei Vinter 5.000 de euro, pentru a "aranja controlul", sume despre care crede că nu au fost date vreunui membru al echipei de control şi nici nu era cazul, deoarece nu erau probleme grave în cadrul asociaţiei", citează judecătorul.
Pe româneşte, femeia ar fi vrut să-i mituiască pe membrii echipei de control cu toate că n-a furat, dar banii până la urmă n-au ajuns la funcţionari pentru că i-a dat amicei sale, casiera, care i-ar fi băgat în propriul ei buzunar. Ce a replicat Stela Vinter? Că nu ştie nimic de nicio "şpagă", la fel cum nu ştie nici unde ar putea fi banii dispăruţi, căci ea, conştiincioasă, i-ar fi predat în fiecare zi administratoarei.
Verdict? Nişte hoaţe
Refuzul de a recunoaşte faptele şi de a returna măcar parțial paguba suferită de locatari, rămaşi fără căldură şi apă într-o perioadă friguroasă, a fost taxată de judecător. "Apărarea inculpatelor, că nu şi-au însuşit sume de bani din patrimoniul asociaţiei de poprietari şi nu cunosc persoana care şi-a însuşit respectivele sume de bani, nu poate fi reţinută, nefiind susţinută de vreun element probator, ci infirmată de probele reţinute în cauză", a explicat magistratul, care a constatat că cele două femei au gestionat împreună şi au furat banii fiecare cu ştiinţa celeilalte.
Mai mult, susţine judecătorul Timiş în hotărârea pronunţată, femeile au fost de rea-credinţă pe tot parcursul anchetei şi al procesului. Cele două au refuzat să predea actele şi să semneze procesul-verbal de inventariere a documentelor contabile, apoi, deşi iniţial au acceptat să fie testate la poligraf, s-au răzgâdit pretinzând că au "afecţiuni medicale incompatibile examinării cu tehnica poligraf". Ofuscate că au fost prinse, Brânduş şi Vinter au mai şi scăpat "păsărica" în timpul procesului, când, "într-un moment de slăbiciune, şi-au exprimat regretul nedispariţiei registrelor rol". Practic, le părea rău că nu şi-au şters toate urmele faptelor...
"Circumstanţele reale şi personale evidenţiate dovedesc indiferenţa totală a inculpatelor faţă de valoarea socială încălcată, fapta comisă şi importanţa procesului penal, astfel că, în cauză, se impune cu desăvârşire executarea pedepselor aplicate de către instanţă", a concluzionat judecătorul, dispunând condamnarea femeilor la câte 2 ani şi 6 luni de detenţie, plus returnarea întregii pagube, fiindcă o eventuală suspendare a executării nu ar fi "suficientă pentru ca pedepsele să îşi atingă scopul preventiv şi educativ pentru care au fost aplicate".
Hotărârea judecătorească nu este definitivă, fiind atacată, deja de Maria Brânduş şi Stela Vinter, cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea, începând din luna mai. Poate, până atunci, îşi vor aminti care cât a luat şi ce a făcut fiecare cu banii oamenilor…