Consiliul Local are un nou membru. Fosta jurnalistă Anca Popescu Raţiu, asistent universitar la Facultatea de Arte Decorative, a depus marţi, în deschiderea şedinţei ordinare a deliberativului local, jurământul de consilier local.

"Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac, cu bună credinţă, tot ce îmi stă în puterile şi în priceperea mea pentru binele locuitorilor oraşului Oradea. Aşa să îmi ajute Dumnezeu!", a jurat cu mâna pe Biblie şi Constituţie, Anca Popescu Raţiu.

Membru PNL Bihor, Raţiu va ocupa locul vacantat prin demisie de Popa Dan Lucian, în prezent director adjunct al Administraţiei Imobiliare Oradea. Noul consilier local va face parte din Comisia pentru prognoză şi programe de dezvoltare economică.

Lipseşte o semnătură!

Primenirea Consiliului Local nu s-a făcut însă fără discuţii. PSD-ista Debelka Boglarka i-a reproşat secretarului Consiliului Local, Ionel Vila, că nominalizarea noului ales s-a făcut fără acordul PSD.

"La ultimele alegeri voturile au fost date pe lista USL. În ce temei acum adresa privind desemnarea noului consilier este semnată doar de preşedintele PNL, nu şi de cel al PSD?", a întrebat Boglarka.

În replică, secretarul Vila a arătat că la fel s-a întâmplat şi atunci când PSD şi-a înlocuit oamenii din Consiliul Local.

"Vă asigur că proiectul de hotărâre este legal. La fel s-a întâmplat şi când a fost propus domnul Adrian Stângă sau doamna Doina Bunea. Şi atunci, documentul a avut semnătura unui singur preşedinte. Nu înţeleg cum, în opinia dumneavoastră, atunci s-a putut, iar acum nu...", a spus Vila.

Unul, unul...

Discuţiile în contradictoriu au luat sfârşit după intervenţia primarului Ilie Bolojan. "USL nu mai există juridic, pe cale de consecinţă, conform înţelegerii făcute înainte de alegeri, înlocuirea consilierilor în funcţie se face după o ordine clară: a plecat un consilier PNL, intră un consilier PNL, a plecat un consilier PSD, intră un consilier PSD...", a spus primarul.

Pe de altă parte, edilul a precizat că PSD ţine şi acum neocupat locul vacantat în luna februarie de plecarea din Primărie a fostului viceprimar Ovidiu Mureşan pe un post de director comercial la Compania de Apă Oradea. "Grupul PSD are şi acum un post liber pe listă. Deşi i-am rugat să îşi numească un consilier nou, nu au făcut-o", a spus Bolojan.