Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor au finalizat ancheta în cazul a şapte persoane  - trei cetăţeni maghiari şi patru orădeni - acuzaţi de o evaziune fiscală care a provocat o pagubă de 3,2 milioane lei.

Beneficiarul escrocheriei a fost patronul firmei de construcţii Asfalt Construct SRL, Banovics Jozsef, anchetat şi el printre cei şapte, care pentru a-şi diminua datoriile către bugetul de stat ar fi înregistrat facturi fictive livrate de firme fantomă din Miersig şi din Oradea, între care şi o societate administrată de fosta soţie a directorului adjunct al Finanţelor Publice Bihor, Ioan Bercea, Zorica Selegean.

Potrivit poliţiştilor, facturile măsluite au circulat între firmele fantomă, pe de o parte, şi Asfalt Construct de cealaltă, în perioada 2009-2011, permiţând constructorului să-şi scadă dările către stat cu aproximativ 3,2 milioane lei. Culmea e că, în tot acest timp, Asfalt Construct era gras plătită din banii publici, pentru lucrări la centura ocolitoare a municipiului Arad.

Ca să dea tranzacţiilor o aparenţă de legalitate, patronul maghiar Banovics Jozsef achita contravaloarea facturilor prin transfer bancar, banii fiind ridicaţi de administratorii societăţilor emitente fie în numerar de la bănci, fie prin reţeaua de ATM-uri ale acestora, pentru ca apoi să-i returneze lui Banovics sumele, minus un "comision" de 1% din valoarea facturilor.

"În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de persoanele bănuite, până la concurenţa sumei de 368.221 lei", a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, subcomisarul Alina Dinu.

Citiţi întreaga poveste a escrocheriei în articolul: Bişniţarii cu facturi: Cum a ajuns arestată la domiciliu fosta soţie a adjunctului de la Finanţe