Orădeanul Nistor Alin Bădiceanu (foto mijloc), fiul fostului senator și lider al PNȚCD Bihor Nistor Bădiceanu, a fost ales în funcția de vicepreședinte al Asociației Foștilor Deținuți Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România (AFDPR).
Votul a fost dat la sfârșitul săptămânii trecute, în stațiunea Călimănești, unde s-a desfășurat cel de al 29-lea congres al AFDPR.
„Timp de trei zile, aproape 180 de reprezentanți ai 37 de filiale au votat un nou statut al AFDPR, adaptat modificărilor legislative și au ales conducerea națională pentru următorii patru ani”, se arată într-un comunicat transmis presei din partea AFDPR Bihor.
Lucrările congresului au fost conduse de președintele interimar al asociației, Sergiu Rizescu.
„Au fost transmise mesaje din partea unor personalități cum ar fi fostul președinte al României Emil Constantinescu și poeta Ana Blandiana. Primit cu aplauze, Teodor Mărieș președintele Asociației ”21 decembrie 1989” a insuflat prin salutul său frățesc de îmbărbătare dorința de a urma obiectivul de bază al AFDPR - continuarea luptei contra comunismului şi a oricăror forme totalitare”, se mai arată în informare.
După votarea pe capitole a noului statut și a amendamentelor propuse, delegații la congres au ales prin vot secret conducerea AFDPR: președintele, Consiliul Director și Comitetul Național de Conducere.
Dintre cei trei candidați, cele mai multe voturi, 113, le-a strâns Nicolina Moica, devenind, astfel noul președinte al AFDPR.
„Născută în 1943, la Reghin, doamna Moica a fost arestată la 16 ani, chiar de la balul terminării anului școlar. A primit o condamnare de 20 de ani de închisoare pentru că activa, alături de alți elevi, în organizația anticomunistă ”Uniunea Tineretului Liber din România”. Adolescenta de odinioară a trecut prin penitenciarele Jilava, Botoșani, Arad și Oradea, vreme de cinci ani, înainte de a fi eliberată în urma decretului de amnistie generală din 1964. Au urmat ani de ostracizare socială, hărțuieli și supravegheri din partea Securității care nu o dată i-a transformat vecini și prieteni în turnători”, mai arată informarea.
În premieră, pentru o reprezentare cât mai corectă a regiunilor, a categoriilor și a generațiilor de persecutați politic, vicepreședinții și membri Consiliului Director au fost aleși pe zone istorice (Ardeal, Muntenia, Moldova).
Vicepreședinte, reprezentant al Ardealului în Consiliul Director a fost ales cu 120 de voturi, orădeanul Nistor Alin Bădiceanu (în imaginea principală, în mijloc). „Jurist de profesie, a contribuit, în ultimii doi ani, la clarificarea situației juridice a Asociației și adaptarea acesteia la nevoile organizaționale corespunzătoare, după ce urmașii deținuților politic pot fi membri cu drepturi depline, în urma dobândirii calității de beneficiari ai DL nr.118/1990”, explică informarea.
”Noi, urmașii deținuților politic, avem o responsabilitate morală și istorică față de părinții și semenii noștri. Prin mijloacele adecvate, trebuie să comunicăm contemporanilor, mai ales copiilor și tinerilor noștri, modul în care acei oameni și-au păstrat demnitatea, asumându-și până la capăt, valorile definitorii acelei generații: credință, patriotism, sacrificiu, curaj sau devotament. Misiunea asumată de către noua conducere a Asociației poate fi rezumată la două noțiuni: reabilitare și decomunizare”, a transmis Bădiceanu.
În noul Consiliul Director sunt 10 urmași și 11 seniori, dintre care 7 sunt ardeleni (1 vicepreședinte și 6 membri).