Vernisată luni seară în holul mare al Bibliotecii "Gheorghe Şincai", expoziţia de fotografii intitulată "Întâia manifestaţie anticomunistă din România - Bucureşti, 8 noiembrie 1945" a atras un public variat, format din specialişti în istoria modernă, studenţi la istorie, dar şi foşti deţinuţi politici care au trăit pe propria piele evenimentele care au urmat instaurării regimului comunist în România.

Evenimentul a fost organizat de AFDPR Bihor, prin preşedintele Lucian Silaghi, şi este primul dintr-o suită de conferinţe care va avea loc pe această temă la Oradea.

Potrivit cercetătorului Oana Demetriade, unul dintre curatorii colecţiei, cele 40 de fotografii prezentate la Oradea au fost selectate dintr-o colecţie de sute identificate în arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi urmăresc evenimentele petrecute de-a lungul întregii zile de 8 noiembrie 1945.

Expoziţia cuprinde de la biletele împărţite de tinerii ţărănişti şi liberali în care chemau la o manifestaţie de ziua Sfinţilor Arhangheli Mihai şi Gavril, când regele Mihai îşi sărbătorea ziua de nume, până la instantanee cu camioanele cu muncitori care au dat iama în mulţime ca să împrăştie manifestanţii şi execuţiile sumare făcute de "pandurii" Diviziei "Tudor Vladimirescu" venită în ţară pe tancurile armatei sovietice.

Firul roşu al colecţiei se încheie cu relatări ale presei comuniste din zilele ce au urmat evenimentului în care manifestaţia de solidaritate cu regele Mihai, tot mai încorsetat de regimul comunist, era prezentată ca pe o încercare de lovitură de stat. "Am încercat să aranjăm imaginile într-o ordine oarecum cronologică pentru ca vizitatorul să îşi poată retrăi atmosera evenimentului", a declarat Demetriade.

Vernisajul s-a încheiat cu o masă rotundă în cadrul căreia istorici de profesie au prezentat evenimentele din 8 noiembrie 1945 în contextul lor şi au răspuns întrebărilor venite din public.

La lansarea expoziţiei - care va rămâne deschisă până pe 26 aprilie - au mai participat printe alţii preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR), Octav Bjoza, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, istoricul Gabriel Moisa dar şi cercetătorul Oana Demetriade, unul dintre curatorii colecţiei.