La momentul preluării fostului Corp al Gardienilor Publici de către Consiliul Judeţean, în 2006, proaspăta Direcţie Publică de Pază Bihor avea peste 500 de salariaţi, din care în prezent au mai rămas 328. Acum, însă, în pragul desfiinţării DPP şi transformării în societate comercială cu răspundere limitată, structura de personal trebuie diminuată şi mai mult.

Acestea au fost premisele de la care au pornit, marţi, discuţiile între consilierii judeţeni şi şeful Direcţiei, Viorel Diaconu. Directorul s-a prezentat la reuniunea CJ pentru a face lobby ca să primească bani în vederea lichidării DPP şi transformării ei în SRL, statut ce i-ar permite să încheie contracte şi cu firme private, deoarece în prezent asigură paza doar la obiectivele "de interes judeţean", care sunt tot mai puţine.

De fapt, cum au aflat mulţi dintre consilierii judeţeni, după ce acest lucru le-a fost explicat de liderul UDMR Szabo Odon, societatea comercială cu răspundere limitată a fost înfiinţată deja în anul 2006, cu denumirea SC Pază şi Protecţie Bihor SRL, în subordinea CJ, însă din cauza faptului că acest lucru a fost contestat în instanţă de mai mulţi angajaţi iar procesul s-a încheiat abia anul trecut, ea nu a putut funcţiona efectiv.

Mai mult, întrucât la înfiinţare avea un capital social de doar 10.000 de lei, acum, pentru a fi operaţionalizată, adică pentru a primi avizele necesare din partea Poliţiei, structura are nevoie de încă 20.000 de lei, bani pe care la insistenţele lui Szabo, consilierii judeţeni au fost de acord să-i aloce ca majorare de capital, astfel încât activitatea ei să poată începe.

Aleşii bihorenilor au acceptat desfiinţarea Direcţiei şi operaţionalizarea SC Pază şi Protecţie Bihor SRL numai cu condiţia ca actuala structură de personal să fie redusă numeric, mai ales în ce priveşte numărul şefilor. Nu e normal să fie redus doar personalul productiv, oamenii care aduc contracte, iar conducerea să rămână la aceleaşi dimensiuni, au argumentat consilierii.

CJ va vira banii abia după 30 iunie, dată până la care se va face o rectificare a bugetului instituţiei şi până la care actualul director Viorel Diaconu trebuie să se prezinte din nou în faţa consilierilor cu propuneri de restructurare.