21 de foşti militari de carieră din Bihor, care după trecerea în rezervă s-au încadrat în sectorul bugetar, se judecă cu statul român. Rezerviştii reclamă faptul că potrivit Legii 329 din 2009, privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, au fost forţaţi să aleagă între pensie şi salariu începând cu data de 1 ianuarie 2010.

Pentru a-şi apăra mai bine interesele, foştii militari au constituit în noiembrie 2009 Filiala 1 Bihor a Sindicatului Cadrelor Militare (SCMD). „Am pornit acţiunea împotriva Direcţiei de Pensii Militare din cadrul Ministerului Apărării Naţionale cu intenţia declarată de a epuiza cât mai repede toate căile de atac. Suntem convinşi că în ţară nu ni se va da câştig de cauză şi vrem să ajungem până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)", a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Dan Poinar, purtătorul de cuvânt al SCMD Bihor.

Colonel în rezervă, Poinar a preferat să rămână angajat al Consiliului Judeţean Bihor dar, la fel ca şi colegii săi, şi-a rezervat dreptul de a da în judecată statul român. „Am fost obligat să aleg între pensie şi salariu. E ca şi cum ai avea un apartament cu două camere pentru care ai muncit o viaţă şi ar veni cineva la tine şi ţi-ar zice: Bă, tu ai două camere, e criză, ia dă-mi mie o cameră, alege tu care!", a declarat rezervistul.

Poinar a mai spus că fostele cadre militare vor cere la CEDO plata retroactivă a pensiilor, cu dobânda aferentă. „Suntem ferm hotărâţi să cerem ca toţi cei care au semnat actele noastre să plătească din buzunarul propriu aceste despăgubiri pentru că nu ne interesează să luăm banii din buzunarul cetăţenilor, ci al celor care au luat aceste decizii deşi ştiau că sunt ilegale", a declarat Poinar.

Foştii militari spun că Legea 329 încalcă nu mai puţin de 150 de norme şi legi, începând cu Constituţia europeană şi Constituţia României. „Bucher, un fost militar, a câştigat deja la CEDO un astfel de proces împotriva statului ceh, aşa că există jurisprudenţă. Dacă s-a hotărât deja într-un fel aşa rămâne, nu se mai face după cum visează noaptea judecătorul. La fel au câştigat şi foştii militari din Letonia", a spus rezervistul.

SCMD Filiala 1 Bihor numără în prezent 41 de membri, dar numărul sindicaliştilor este în creştere. „Există cadre militare care s-au înscris direct la Bucureşti, iar colegii noştri din Beiuş au constituit şi ei o filială, aşa că la nivel de judeţ putem să mizăm pe 60-70 de persoane", a declarat maiorul în rezervă Valer Toncean, preşedintele SCMD Filiala 1 Bihor.

Rezerviştii sunt hotărâţi să îşi apere drepturile şi în ceea ce priveşte implementarea sistemului unic de pensii, despre care susţin că îi va defavoriza în mod cert. Rezerviştii spun că, dată fiind mobilitatea cadrelor militare în timpul carierei, funcţionarilor guvernamentali le va fi imposibil să stabilească în mod corect în doar cinci luni drepturile băneşti pentru cei peste 80.000 de pensionari militari din România.