Surpriză de proporţii în cazul finanţiştilor Ionel Vancu şi Adrian Bucurean, foştii şefi ai Administraţiei Finanţelor Publice (AFP) Beiuş!

Vinerea trecută, cei doi au fost scoşi de sub urmărire penală de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea în dosarul în care, iniţial, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor i-au trimis în judecată pentru protejarea unor evazionişti acuzaţi de un prejudiciu adus bugetului de stat în valoare de 3,6 milioane lei.

"Deşi în unele cazuri am avut critici în legătură cu instrumentarea unor dosare, acum nu pot decât să apreciez obiectivitatea şi profesionalismul procurorilor. Soluţia adoptată este cea corectă, deoarece prejudiciul care li se impută celor doi nu există. Niciuna din creanţe nu era prescrisă, banii se puteau şi se pot recupera", a declarat avocatul celor doi finanţişti, Răzvan Doseanu.

Acum, funcţionarii cer conducerii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor să fie repuşi în drepturi, iar solicitarea lor urmează să fie înaintată conducerii Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală, pentru aprobare. "Aceasta este procedura în astfel de cazuri. Oricum, funcţiile lor au fost blocate până la finalizarea anchetei penale şi a unui eventual proces", a explicat purtătorul de cuvânt al DGFP Bihor, Vasile Farc.

Povestea fraudei de la AFP Beiuş, prezentată pe larg de BIHOREANUL, a fost scoasă la iveală în 2009 de procurorii Parchetului Beiuş, care au descoperit că, în condiţiile în care Codul Fiscal prevede executarea silită a firmelor care nu achită TVA şi impozitul pe profit în termen de 30 de zile, mai multe firme beiuşene funcţionau bine-mersi deşi de 4-5 ani acumulaseră datorii de peste 3,5 milioane lei.

Procurorii au bănuit că firmele evazioniste aveau protecţia şefului AFP Beiuş, Ionel Vancu, şi a subalternului său, şeful Serviciului Colectare şi Executare Silită Persoane Juridice, Adrian Bucurean, motiv pentru care ambii şefi au şi fost puşi sub urmărire penală, sub acuza de abuz în serviciu.

În 2011, dosarul a fost preluat de Parchetul Bihor, iar pe 4 mai 2011 Vancu şi Bucurean au fost trimişi în judecată şi suspendaţi din funcţii, iar averile le-au fost puse sub sechestru până la stabilirea verdictului final.

Început în noiembrie 2011 la Judecătoria Beiuş, procesul a fost suspendat însă la primul termen, căci judecătorul a descoperit mai multe nereguli în dosarul de urmărire penală. În primul rând, încadrarea juridică a acuzaţiei de abuz în serviciu contra intereselor publice a fost stabilită greşit, în baza Codului Penal, şi nu a Legii 78/2000 privind combaterea corupţiei, cum s-ar fi impus. În plus, potrivit aceleiaşi Legi 78/2000, dacă faptele sunt comise de şefi ai unor instituţii publice din municipii ori dacă prejudiciul provocat depăşeşte 200.000 euro, ancheta trebuie să intre în competenţa DNA.

Aşa că, de vreme ce cercetările s-au făcut de către un alt parchet, judecătorii au fost obligaţi să restituie dosarul pentru refacerea urmăririi penale de către "organul competent". După ce soluţia Judecătoriei Beiuş a fost menţinută şi de Curtea de Apel Oradea, în primăvara acestui an dosarul a ajuns, aşadar, din nou pe masa procurorilor, de data asta de la DNA.

Scăpaţi de statutul de inculpaţi, fiindcă au devenit doar urmăriţi penal, în luna iunie 2012, Vancu şi Bucurean au solicitat conducerii Direcţiei Finanţelor Bihor să-i repună în funcţiile din care fuseseră suspendaţi, însă cei doi au fost au fost detaşaţi la Oradea, "pentru a nu dăuna în vreun fel noii anchete pe care o face DNA", explica la vremea respectivă Ioan Mihaiu.