Fostul director adjunct al Finanţelor Publice Bihor, Dorel Pătcaş, judecat într-un dosar de corupţie al DNA Oradea, a murit, marţi seară, în urma unui atac de cord.

Sursele BIHOREANULUI au povestit că bărbatul în vârstă de 64 de ani se afla într-o vizită la prieteni, unde la un moment dat, în jurul orei 19, i s-ar fi făcut rău. Oamenii au sunat imediat la 112, iar medicii de la Ambulanţă, chemaţi de urgenţă, au încercat să îl resusciteze mai bine de o oră şi jumătate, dar nu au reuşit să-l salveze.

Dorel Pătcaş avea antecendente medicale, suferind de-a lungul anilor mai multe intervenţii pe inimă. Se pare că acesta nu se simţise bine în cursul zilei de marţi şi a făcut atacul de cord pe fondul unei supărări domestice.

Fost director adjunct al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Bihor, iar apoi, din 2011, director executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor (DGFP) şi coordonator al activităţii de inspecţie fiscală, Dorel Pătcaş era protagonistul unui dosar penal de corupţie, întocmit de DNA Oradea, în 2015.

Dorel Pătcaș în cătușeLa acel moment, el a şi fost "săltat" de procurori şi arestat o perioadă în baza unor denunţuri semnate de evazionişti anchetaţi pentru fraude care, însumate, depăşesc 35 milioane euro şi care sperau la pedepse mai mici. Este vorba de personaje cunoscute: fondatorul Trei G, Ion Govoreanu, petrolistul Vasile Boer, rudă prin alianţă cu fostul şef al Parchetului Curţii de Apel Oradea, Valentin Mirişan, şi constructorul Radu Ţiril, fratele avocatului Horia Ţiril.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, potrivit denunţului lui Boer, afaceristul i-ar fi plătit lui Pătcaş 6.000 lei pentru ca, prin intermediul lui Florian Şandor, pe atunci şeful Serviciului Inspecţie Fiscală al DJAOV Bihor, să-l protejeze de eventuale controale. 

Un denunţ similar a venit şi de la Ion Govoreanu, care susţinea că i-ar fi dat funcţionarului "o sumă de bani şi produse alimentare în valoare de 6.000 lei, în schimbul unui atestat de comercializare pentru produse petroliere".

Cea mai mare mită a fost denunţată, însă, de constructorul Radu Ţiril, partener de afaceri al fostului petrolist Ranyak Zoltan, care a susţinut că, în perioada 2012-2014, i-ar fi "decartat" lui Pătcaş 42.000 euro, tot pentru a-i fi protejate afacerile. 

În faţa anchetatorilor săi, Pătcaş a susţinut mereu că este nevinovat.

Dosarul lui Dorel Pătcaş a fost înregistrat la Tribunalul Bihor unde se judecă din februarie 2016, ultima înfăţişare a procesului fiind chiar vinerea trecută, când instanţa a decis să amâne dezbaterile pentru citarea unor martori.