Locul în care sute de mii de bihoreni au făcut cunoştinţă cu Piedone, Superman şi Winnetou, colorându-şi viaţa cenuşie din timpul comunismului, a devenit amintire.

Fostul cinematograf Crişana din strada Republicii 77 a fost pus la pământ. Clădirea, care a servit după revoluţie ca sală pentru Bingo, a fost pusă la pământ în cursul zilei de vineri cu ajutorul unui pulverizator şenilat echipat cu un braţ având la capăt un cleşte metalic de mari dimensiuni. În paralel, constructorii au început degajarea amplasamentului de moloz.

Desfiinţarea cinematografului a fost aprobată de municipalitate încă din primăvara anului 2016, dar constructorul a cerut începerea lucrărilor abia în martie, anul acesta, cu finalizare în termen de 12 luni.

"Deocamdată investitorul are autorizaţie doar pentru demolarea clădirii cinematografului şi urmează să facă demersuri pentru autorizarea construcţiei care va mobila amplasamentul", a declarat BIHOREANULUI Lucia Iacob, şeful Serviciului Autorizări din cadrul Primăriei.

Cel mai probabil firmele Nikita Studio SRL şi Premium David Construcţii SRL, iniţiatoare ale lucrărilor, vor încerca să ridice aici un bloc de locuinţe pentru a fructifica la maxim proximitatea zonei centrale şi a staţiei CFR.

Neoficial, investitorii ar fi încercat încă de anul trecut să îşi autorizeze un bloc cu peste şapte etaje, dar s-a lovit de opoziţia municipalităţii.

Instituţia Arhitectului Şef s-ar fi opus pe considerentul că imobilul ar fi depăşit cu mult nivelul clădirilor din jur, iar constructorul nu ar fi putut asigura câte un loc de parcare pentru fiecare apartament.

Cinematograful Crişana, cu o capacitate de 450 de locuri, a fost inaugurat în 1962 şi a funcţionat până în 1992. După ani de zile în care a servit drept sală de Bingo, în ultimul deceniu clădirea a rămas abandonată.