Fostul director al Colegiului Tehnic Andrei Şaguna, Răzvan Vonea, fost încarcerat, joi, după ce Curtea de Apel Oradea l-a condamnat la închisoare cu executare, într-un dosar în care era acuzat de fapte de corupţie. 

Vonea, acum profesor la Colegiul Economic Partenie Cosma, s-a ales cu 3 ani şi 6 luni de detenţie, în aceeaşi cauză, magistraţii Curţii de Apel dispunând condamnarea la câte 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei a două cadre universitare, Oana Secară şi Verghelia Tiurbe. 

Soluţia Curţii de Apel Oradea, care este definitivă, vine după ce, iniţial, pe 20 iunie 2018, Tribunalul Bihor îl condamnase pe Vonea la o pedeapsă mult mai uşoară, de 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani, şi le-a achitat pe cele două cadre universitare, stabilind că faptele de care erau acuzate nu existau.

Concret, în dosarul penal trimis în faţa instanţei de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pe 16 ianuarie 2016, Vonea era acuzat de dare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată, după ce a fost prins că „rezolva” contra cost aproape orice, de la absenţe, note, examene la liceu şi la Universitate, ba chiar şi promovarea unor examene în grade didactice.

Rezolvă tot

Lui Vonea i s-a reproşat că, la solicitarea Ramonei Bacter, fosta juristă şefă a Inspectoratului Şcolar şi apoi a Universităţii, ar fi intervenit pentru promovarea unui elev de la Şaguna şi chiar pentru sora acesteia, Teodora Hanciu, studentă în anul III la Ştiinţe Economice, la un examen cu lectorul Corneliu Benţe, fost coleg cu Vonea.

Totodată, ex-directorului i se imputa că obişnuia să-i ajute pe chiulangii, căutându-i pe ei ori pe părinţi pentru a le oferi subiectele pentru teze, ba chiar că negocia ce note urma să treacă în catalog.

De asemenea, Vonea a încercat să aranjeze Bacalaureatul din 2014 pentru un elev de la Colegiul Mihai Viteazul, fiul unui amic de-al său din copilărie, Petru Popa, ajuns patron de firmă de construcţii şi dispus să-i ofere în schimb 5.000 euro. Ca să-l ajute pe băiat, Bacter urma să fie numită şefă de comisie la Bac, iar aceasta să-i "rezolve" protejatul.

Afacerea a căzut, totuşi, pentru că în acel an comisiile de examinare nu au fost numite, ci trase la sorţi în public, ceea ce nu i-a oprit pe procurori să-l supravegheze pe Vonea mai departe şi, în timpul examenului de Bacalaureat, să-l şi prindă pe Popa jr. cu un telefon în care avea subiectele rezolvate. Fosta juristă a Universităţii, acum cadru didactic la Facultatea de Mediu, deşi s-a transformat în "turnătoare" în dosarul lui Vonea, nu a scăpat, fiind condamnată definitiv, anul trecut, la 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare pentru corupţie.

A fost sau nu a fost?

Tot Vonea ar fi intervenit pentru a rezolva examenul de grad al uneia dintre prietenele sale, Dora Negruţiu. Directorul urma să facă parte din comisia de examinare, desemnat de Inspectoratul Şcolar, împreună cu două cadre ale Universităţii, Verghelia Tiurbe şi Oana Secară, fiind interceptat în timp ce îi sugera amicei sale "tarifele": 100 euro pentru preşedintea comisiei, adică Tiurbe, şi 300 lei pentru membră.

Când Negruţiu a fost chemată la audieri, l-a denunţat imediat pe Vonea, spunând că, înainte de examen, acesta le-ar fi înmânat examinatoarelor câte o plasă în care ar fi pus bani, o ciocolată, o sticlă de vin şi una de vodcă. Cele două universitare au recunoscut doar partea cu produsele, primite însă ca o simplă atenţie, nu pentru a rezolva promovarea, iar judecătorul Tribunalului Bihor le-a dat dreptate, fiind achitate pe motiv că faptele care li se impută nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege.