Fostul director al OTL Cornel Lupău a decedat duminică, la vârsta de 58 de ani, după ce ce tratamentul anticancer la care fusese supus într-o clinică din străinătate a eşuat. El va fi înmormântat marţi, de la ora 14, la Cimitirul Municipal.

Cornel Lupău a condus societatea de transport local timp de 12 ani, fiind schimbat din funcţie în decembrie 2008, ca urmare a unui audit care a scos la iveală mai multe afaceri dubioase.

Apropiat al administraţiei PDL, Lupău a girat afacerea Siemens, cea mai mare din istoria oraşului, prin care municipalitatea a cumpărat 10 tramvaie la fabulosul preţ de 29,70 milioane euro plus TVA. Contractul a fost gândit atât de bine în folosul firmei furnizoare încât orice încercare făcută ulterior de actuala administraţie pentru a renunţa la o parte din achiziţie, astfel ca oraşul să nu fie îndatorat peste măsură, a fost sortită eşecului.

Tranzacţia a fost perfectată de Alexandru Hotnog, un consultant favorit al fostului primar Petru Filip, care a făcut mai multe afaceri cu Primăria şi cu Zona Metropolitană. Numai din consultanţa pentru OTL, Hotnog a încasat peste 47.000 euro.

Pe vremea lui Lupău, regia a fost transformată într-o adevărată puşculiţă la dispoziţia PDL. Auditul a scos la iveală că în 2006, când Primăria a atribuit firmei Labra Soft deţinută de Ovidiu Moldovan (şi el membru PDL) lucrările de înlocuire a liniilor de tramvai din strada Primăriei şi din Centrul Civic, OTL a plătit firmei cantităţi de materiale peste cele folosite în mod real.

În martie 2008, OTL a atribuit un contract de 228.000 lei şi firmei Casa Ta aparţinând unui alt membru PDL, Adrian Şerb, care la acea dată era şi consilierul local, şi membru în Consiliul de Administraţie al regiei. Pentru suma amintită, firmei lui Şerb i-au fost atribuite lucrările de reamenajare a peroanelor din staţiilor de tramvai, prea înalte pentru a permite circulaţia noilor garnituri Siemens. Lucrările au fost făcute în grabă şi fără autorizaţii de construcţie, pentru ca PDL să arate orădenilor noile tramvaie în campania electorală.

Tot în beneficiul PDL, Lupău a atribuit firmei de publicitate Communication Media, patronată de Diana Goga (o altă apropiate a fostului primar Petru Filip), un contract de peste 980.000 euro, pentru a amenaja adăposturi pentru călători în 85 de staţii de tramvai şi autobuz.

Printre afacerile dubioase din timpul mandatului lui Lupău s-au mai numărat achiziţionarea unui număr de trei automate de bilete cu 130.000 euro şi a 500 de compostoare electronice care pătau, rupeau sau "înghiţeau" biletele, în loc să le composteze.

Inspirat de afacerile cu partidul, Lupău a pus la cale şi două afaceri de familie prin care fiul său Adrian, angajat al OTL, a montat prin firma proprie monitoare de reclame în mijloacele de transport, iar unei nepoate i-a închiriat pe bani mărunţi spaţii de publicitate pe tramvaie şi autobuze, pentru a le subînchiria mai departe, pe bani mai mulţi, firmelor de profil.