Câteva panouri cu poze şi explicaţii extrem de lapidare au fost prezentate vineri, la Universitatea Partium, drept o expoziţie internaţională intitulată "Totalitarism în Europa (Fascism-Nazism-Comunism)", de către iniţiatorul acesteia, europarlamentarul Laszlo Tokes, în prezenţa istoricului Marius Oprea, fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, şi a circa 30 de vizitatori.
În fapt, expoziţia, gândită şi prezentată prima oară la sediul de la Bruxelles al Parlamentului European, este o simplă alăturare a unor panouri pe care, distinct, sunt prezentate câteva fotografii ale unor lideri nazişti şi comunişti din fiecare ţară în care au existat asemenea regimuri, cu texte explicative în doar câteva rânduri, şi acelea doar în limba engleză, ceea ce le face mai greu accesibile atât vizitatorilor de etnie română, cât şi celor aparţinând etniei maghiare.
Explicaţia? Acţiunea a fost gândită, conform istoricului Marius Oprea, "ca un început de sensibilizare a opiniei publice europene mai degrabă", nu pentru publicul din România, şi are ca scop "obţinerea unui tratament juridic egal pentru crimele comunismului ca şi pentru crimele nazismului".
În ce priveşte istoria românească a ultimelor 8 decenii, un panou e rezervat prezentării regimului comunist, din care vizitatorii află că acesta a fost instaurat în 6 martie 1945, odată cu numirea Guvernului Dr. Petru Groza, că acesta a falsificat alegerile din 1946 şi a forţat abdicarea Regelui Mihai în 1947, precum şi faptul că structurile de putere ale comunismului au fost Partidul Comunist Român (1945-1948 şi 1965-1989) şi Partidul Muncitoresc Român (1948-1965). Panoul e întregit cu fotografiile lui Gheorghe Gheorghiu Dej (fost secretar general al PMR), Nicole Ceauşescu (fost secretar general al PCR), Alexandru Drăghici (ministru de Interne 1952-1957), Alexandru Nicolski (fost adjunct al şefului Securităţii 1948-1953) şi Emil Bodnăraş (fost ministru al Apărării 1947-1955).
Despre "Regimul Pro-Nazism", vizitatorii pot afla doar că în 1938 s-a instaurat "dictatura" (fără a se specifica a cui), că în 1940 România a aderat la axa Berlin-Roma-Tokio, că între septembrie 1940 - ianuarie 1945 ţara a fost guvernată de Garda de Fier, iar apoi, până în august 1944, a funcţionat dictatura militară a Mareşalului Ion Antonescu.
În fine, la capitolul poze, expoziţia prezintă imaginile Mareşalului Ion Antonescu, vicepremierului său Mihai Antonescu, Generalului Nicolae Macici (prezentat ca responsabilul masacrului de la Odessa din octombrie 1941), colonelului Ion Vasiliu (fost şef al Jandarmeriei Române între 1940-1941), Generalului Gheorghe Stavrescu (comandantul Armatei I, responsabil al masacrului de la Iaşi din iunie 1941) şi căpeteniei legionare Horia Sima (fost premier între septembrie 1940-ianuarie 1941).
După ce Laszlo Tokes a prezentat scopul expoziţiei, arătând "convingerea membrilor fondatori ai Platformei Memoriei şi Conştiinţei că fascismul şi comunismul trebuie condamnate cu aceeaşi măsură", într-o sală a Universităţii Partium fostul episcop şi istoricul Marius Oprea au vorbit pe aceeaşi temă în faţa unui auditoriu format din circa 30 de persoane.