Fostul fotbalist orădean Marius Siminic a fost arestat provizoriu, pentru a doua oară, la cererea autorităţilor judiciare din Viena, care l-au dat în urmărire internaţională pentru a finaliza cercetările în dosarul ce vizează acuzaţii de fals de monedă şi tâlhărie calificată.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, bărbatul în vârstă de 41 ani, fost fotbalist la FC Bihor, FC Liberty, respectiv Diósgyör, a fost ridicat cu o zi înainte de poliţiștii Compartimentului Urmăriri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Bihor şi prezentat unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea.

Din nou după gratii

Potrivit documentelor transmise de autorităţile judiciare austriece prin Biroul Sirene - Centrul de Cooperare, pe numele lui Siminic s-a emis „un Mandat European de Arestare, pentru infracţiuni contra patrimoniului, prin nesocotirea încrederii și a unor infracțiuni de fals", se precizează în informare.

Siminic a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care a emis pe numele acestuia o ordonanță de reținere pentru 24 de ore. În aceeaşi zi, el a fost prezentat unui judecător de drepturi şi libertăţi, care a dispus să fie arestat pentru 15 zile, măsură dispusă provizoriu, până când procurorii vor prezenta traducerea în limba română a mandatului european de arestare.

Aceleaşi acuzaţii, un nou mandat

Din documentele transmise la Oradea reiese că Siminic este cercetat în Austria într-un dosar în care apare numele fratelui său, Călin Siminic, dar și al orădeanului Sorin Balint.

Românii s-au dat drept comercianţi de aur în faţa unei persoane, căreia i-au oferit spre vânzare lingouri de aur în valoare de 110.000 euro. Când cumpărătorul le-a adus banii, ei i-au luat susţinând că vor să verifice bancnotele, să nu fie false, returnându-i, însă, bancnote de 500 euro false.

Ulterior, când victima lor şi-a dat seama că a fost înşelată şi a vrut să plece cu banii reali, i-a fost smulsă din mână plasa în care se aflau cei peste 100.000 euro. „În acest context, Marius Siminic a avut rol important, fiind cel care a plănuit, coordonat atacul şi a supravegheat zona în care se comitea această tâlhărie", se mai arată în documentele procurorilor austrieci.

Judecat şi la Oradea

Acuzaţiile sunt aceleaşi în baza cărora, pe 24 iunie 2021, Curtea de Apel Oradea a emis deja un mandat de arestare provizoriu de 15 zile pe numele lui Siminic, după cum a constatat BIHOREANUL.

La expirarea mandatului, când au trebuit să ia o nouă decizie, judecătorii au emis un nou mandat de arestare pe numele lui Marius Siminic, de data aceasta pentru 30 de zile și în vederea predării către autoritățile din Austria. Hotărârea urma să intre în vigoare, totuși, doar după ce acesta îşi finaliza procedurile judiciare din România, unde este judecat pentru delapidare şi înşelăciune, cu un prejudiciu de 848.030 lei în dauna magazinului din Oradea al Mobexpert şi a unor clienţi ai firmei. 

În respectivul caz, lui Siminic i se impută că, în perioada 21 decembrie 2017 - 20 ianuarie 2018, când a lucrat pe post de consilier de vânzări, şi-a însuşit şi folosit în interes personal, avansurile plătite de clienţi pentru mobilierul comandat.

Şters din greşeală

De ce a fost nevoie acum de un nou mandat pe numele lui Siminic? În vara acestui an, autorităţile judiciare din Austria au şters numele fostului fotbalist orădean din Sistemul de Informaţii Schengen cu persoanele căutate, fără să înştiinţeze autorităţile române despre vreun motiv anume. Pentru că Siminic nu mai apărea ca fiind urmărit internaţional, pe 15 iulie 2022 Curtea de Apel Oradea a revocat şi mandatul de arestare emis pe numele lui cu un an mai devreme şi lăsat "în aşteptare". 

Potrivit procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Sebastian Vălean, încurcătura a fost generată tocmai de problemele judiciare locale ale orădeanului. „A fost o eroare generată de acea amânare a punerii în aplicare a mandatului european de arestare”, a declarat Vălean.

Autorităţile judiciare din cele două ţări caută o soluţie pentru ca Siminic să poată fi predat temporar în Austria, ca anchetatorii să-şi finalizeze cercetările. "Se poartă deja o corespondenţă pe canalele oficiale, pentru a evita astfel de situaţii în viitor", a mai spus procurorul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!