Autonomie, dar cu măsură

Politician influent în Partidul Republican, americanul de origine maghiară George Pataki, fost guvernator al statului New York între 1995 şi 2006, iar în 2004 chiar potenţial candidat la Casa Albă, s-a aflat duminică la Oradea în urma invitaţiei lui Laszlo Tokes, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, cei doi susţinând şi o conferinţă de presă în care au vorbit despre scopul vizitei: lobby pentru autonomie şi pentru învăţământul superior în limba maghiară.

Întrebat de un jurnalist dacă în opinia sa ar trebui sau nu ca Ţinutul Secuiesc să beneficieze de autonomie teritorială, Pataki a dat un răspuns diplomat, dar din care reiese că nu este, totuşi susţinătorul autonomiei teritoriale a maghiarimii din Transilvania. "Consider că este foarte important să se ţină seama că Ţinutul Secuiesc este un ţinut unde peste 90% din locuitori sunt vorbitori de limbă maghiară şi un unicat din punct de vedere cultural, şi ar trebui să se ţină cont de acest lucru, şi sper că în cadrul teritorial al statului român se vor acorda drepturi de autonomie pentru aceşti locuitori", a spus Pataki.

De asemenea, fostul guvernator a făcut o trimitere la situaţia unei minorităţi din statul New York care beneficiază de o autonomie ce nu contravine legislaţiei statale ori federale.

"Cine cunoaşte harta statului New York poate ştie că şi noi avem regiuni autonome locuite de băştinaşii Iracua, care au dreptul la autonomie, la folosirea propriei limbi, la instituţii proprii. Bineînţeles că această autonomie nu poate fi în contradicţie cu legislaţia statului New York sau cu cea federală, dar au autonomie culturală şi de folosire a limbii, şi eu sper că şi statul român va reuşi să asigure aceste lucruri pentru minorităţile de aici", a spus George Pataki.

Lobby pentru universităţi

Anterior conferinţei de presă, George Pataki şi Laszlo Tokes s-au întâlnit la Centrul Reformat Lorrantffy Zsuzsanna cu reprezentanţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi ai universităţilor private Partium şi Sapientia, care au cerut celor doi politicieni sprijin pentru ca autorităţile române să acorde finanţare instituţiilor de învăţământ superior de limbă maghiară din Transilvania.

"Suntem şi noi plătitori de impozite, de aceea considerăm că este dreptul nostru ca universităţile maghiare să fie sprijinite financiar de la bugetul de stat", a spus, referitor la acest aspect, Tokes Laszlo, preşedintele CNMT.

Întrebat dacă are cunoştinţă că nici universităţile private cu predare în limba română nu sunt finanţate de stat în România, fostul guvernator al statului New York a afirmat că este necesar ca universităţile maghiare să fie, totuşi, sprijinite, tocmai pentru că sunt mai puţin numeroase, iar minorităţile, în speţă cea maghiară, au dreptul la educaţie superioară la fel ca şi populaţia majoritară.

"Sunt sigur că problemele sunt similare şi pentru universităţile private în limba română, dar o diferenţă majoră este că în timp ce în sistemul public există zeci de mii de locuri pentru majoritate, pentru minoritatea maghiară este anevoios ca în lipsa unui aşa mare număr de locuri şi a unei universităţi maghiare de stat să ajungă la un nivel superior de educaţie", a spus George Pataki.