Senatorul Cseke Attila consideră că redeschiderea unora dintre spitalele închise în mandatul său de ministru al Sănătăţii a fost dictată de raţiuni electorale.

Întrebat, joi, într-o conferinţă de presă pe care a organizat-o pentru a-şi prezenta bilanţul mandatului de parlamentar, ce crede despre redeschiderea spitalelor, Cseke a comentat iniţial laconic: "Campanie electorală!".

Apoi, la insistenţele jurnaliştilor, Cseke a afirmat că nu ştie dacă spitalele recent redeschise de guvernarea USL vor rămâne sau nu în funcţiune şi după alegeri, dar a precizat câteva argumente în sprijinul deciziei pe care a luat-o când conducea Ministerul Sănătăţii.

"În prezent, în trei sferturi dintre spitalele judeţene din toată ţara nu poate fi tratat un infarct miocardic acut, iar în jumătate din ele nu se poate interveni în cazul unui pacient în comă după un accident vascular cerebral. Eu am considerat, în această situaţie, că era necesar să concentrăm resursele materiale şi umane pentru a rezolva asemenea cazuri acolo unde se putea. Că vrem noi să dăm un ceai şi o aspirină într-un mic spital comunal sau orăşenesc, asta e o decizie pe care alţii şi-o asumă", a spus Cseke.

Fostul ministru a amintit că, tocmai pentru a concentra resursele materiale şi umane disponibile în sistemul sanitar, a promovat un program de construire de noi Unităţi de Primire a Urgenţelor, şi a salutat faptul că acest program este continuat şi de guvernarea USL.

Tot revenind la argumentele în susţinerea deciziei sale de a închide unele spitale mici, Cseke a dezvăluit şi faptul că alţi predecesori ai săi au avut aceeaşi intenţie. "Eu, când am ajuns la Minister, am găsit opt programe de reformă în sistemul sanitar, făcute cam de vreo zece miniştri. Doamna ministru Daniela Bartoş (n.r. - ministru al Sănătăţii în Guvernul Năstase), zic gurile rele, de aceea a fost schimbată pentru că încă de atunci intenţiona să închidă 100 de spitale", a spus Cseke.

El a continuat, afirmând că şi fostul ministru Eugen Nicolăescu (n.r. - în Guvernul Tăriceanu) ar fi intenţionat să închidă spitale, "dar a venit perioada de creştere economică şi n-a mai făcut acest lucru". În fine, despre fostul ministru Ion Bazac, din Guvernul Boc 1, Cseke a spus că şi acesta avea în plan, încă din 2009, să închidă 200 de spitale. "Domnul Bazac a şi declarat acest lucru în 2009 la Târgu Mureş", a spus Cseke.