Curtea de Apel Piteşti a pronunţat verdictul final în cazul fostului prefect de Bihor Gheorghe Sârb, trimis în judecată de procurorii DNA după ce a fost prins că, în 2010, când era secretar general al Ministerului Sănătăţii, a luat şpagă ca să aranjeze un concurs la DSP Argeş.

Banii de şpagă, ceruţi de stat

Acuzat de luare de mită în formă continuată şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu, Sârb a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 5 ani.

De asemenea, fostului lider al PSD Bihor i s-a interzis, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale, să fie ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, să ocupe o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. Totodată, Sârb a fost obligat prin sentinţa dată să plătească în favoarea statului cei 600 euro primiţi ca mită.

În acelaşi dosar, magistraţii i-au condamnat şi pe reprezentanţii DSP Argeş care l-au mituit pe fostul demnitar bihorean. Anca Alexandrescu, fost director executiv al DSP Argeş, a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 6 ani, iar directorii adjuncţi Mioara Bucur şi Octavian Iordache, la câte o pedeapsă de 8 luni închisoare cu suspendare pe 3 ani. Decizia Curţii de Apel Piteşti este definitivă.

Poftele lui Sârb: bani, mâncare, băuturi

Gheorghe Sârb a fost trimis în judecată de procurorii DNA în noiembrie 2011, fiind acuzat că a facilitat pentru trei candidaţi la conducerea DSP Argeş (Anca Elena Alexandrescu ca director executiv, Mioara Bucur - director executiv adjunct de sănătate publică, iar Octavian Iordache - director executiv adjunct economic) câştigarea concursurilor de numire în funcţie, organizate la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în zilele de 11, respectiv 13 octombrie 2010.

Sârb a fost acuzat că a primit 600 euro, produse alimentare şi băuturi pentru a le furniza candidaţilor subiectele propuse de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi pentru a le acorda un punctaj favorabil. După examen, toţi cei trei candidaţi au fost declaraţi admişi, fiind ulterior numiţi în funcţiile pentru care candidaseră.

Fost lider alPSD Bihor, Gheorghe Sârb a fost, până în 2004, secretar general al Prefecturii şi mai apoi prefect de Bihor, iar ulterior, în legislatura 2004-2008, a fost deputat, în prima fază din partea PSD, apoi PDL. Din 2008, Sârb a devenit inspector guvernamental, iar din februarie 2010 secretar general al Ministerului Sănătăţii, până în noiembrie 2011, când a fost trimis în judecată pentru corupţie şi suspendat din funcţie.