Biroul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a anunţat, miercuri, trimiterea în judecată a bihoreanului Gheorghe Sârb, fost prefect, inspector guvernamental iar în prezent secretar general al Ministerului Sănătăţii, sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată şi folosirea ilegală a informaţiilor ce nu sunt destinate publicităţii.

În acelaşi dosar, alături de Sârb au mai fost trimişi în judecată Anca Elena Alexandrescu, director executiv în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Argeş, Mioara Bucur, director executiv adjunct de sănătate publică în cadrul DSP Argeş şi Octavian Iordache, director executiv adjunct economic în cadrul aceleiaşi instituţii. Cei trei sunt acuzaţi de dare de mită şi complicitate la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului DNA, bihoreanului Gheorghe Sârb i se impută faptul că le-a facilitat celor trei reprezentanţi ai DSP Argeş câştigarea concursurilor de numire în funcţie, organizate la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în zilele de 11, respectiv 13 octombrie 2010.

"În acest context, în zilele de 9 şi 13 octombrie 2010, inculpatul, în calitate de secretar general al Ministerului Sănătăţii şi de membru al comisiei de concurs pentru ocuparea funcţiilor, a primit de la inculpata Anca Elena Alexandrescu, pentru toţi cei trei candidaţi, suma de 600 de euro şi produse alimentare şi nealimentare. Banii şi bunurile au fost primite pentru a le furniza candidaţilor subiectele propuse de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii pentru ambele probe (scris şi oral) ale concursului şi pentru a le acorda un punctaj favorabil", se specifică în comunicatul DNA.

Astfel, după examen, toţi cei trei candidaţi au fost declaraţi admişi, fiind ulterior numiţi în funcţiile pentru care candidaseră: Anca Elena Alexandrescu ca director executiv, Mioara Bucur - director executiv adjunct de sănătate publică, iar Octavian Iordache - director executiv adjunct economic.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra sumei de 600 de euro, care ar fi fost dată de cei trei manageri secretarului general Gheorghe Sârb.

DNA a mai precizat că managerul executiv al DSP Argeş, Anca Elena Alexandrescu, a mai fost trimisă în judecată de Serviciul Teritorial Piteşti al DNA şi în legătură cu remiterea unor sume de bani, cu titlu de mită, preşedintelui Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

Acum, noul dosar finalizat de DNA a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Argeş.

Gheorghe Sârb a fost, până în 2004, secretar general al Prefecturii Bihor şi mai apoi prefect de Bihor, iar ulterior, în legislatura 2004-2008 a fost deputat, în prima fază din partea PSD iar apoi PDL. Din 2008, Sârb a devenit inspector guvernamental iar din februarie 2010 secretar general al Ministerului Sănătăţii.

Citiţi pe această temă şi articolul "Rentier de lux"