După 4 ani de dezbateri şi 3 săptămâni de deliberări, judecătorul Alexandru Bogdandi de la Tribunalul Bihor a pronunţat verdictul în dosarul fostului preot ortodox al Bisericii cu Lună, Ovidiu Pop.

Dosarul "Varadia"

Pop a fost trimis în judecată în iulie 2014, alături de asociatul său la firma Varadia Bussines, Kallos Lorand, ambii în stare de arest preventiv şi acuzaţi că ar fi pus pe picioare o reţea evazionistă care a păgubit bugetul statului cu peste 1,8 milioane euro prin tranzacţii ilicite cu produse din carne.

Alături de cei doi, au fost trimişi în faţa instanţei şi alte cinci persoane: Urs Bela, Naghi Adrian, Balog Timea, Şuteu Ioan şi Tonţ Florin.

Aceştia din urmă sunt administratori ai unor firme fantomă - Parbor SRL, Faraon SRL, Jahim SRL, Petymar Trade SRL, Plant Agro SRL şi Frigo Meat SRL - în numele cărora preotul şi asociatul său erau acuzaţi că achiziţionau carne de la măcelării din Ungaria, iar apoi le revindeau către firma proprie, scăpând astfel de plata TVA aferentă tranzacţiilor intracomunitare.

Reprezentanţii firmelor fantomă preluau scriptic marfa intrată în ţară, iar apoi o facturau către Varadia Bussines, care le vira în cont contravaloarea produselor. Banii erau ridicaţi apoi de reprezentanţii societăţilor şi returnaţi către Pop şi Kallos, mai puţin un "comision" de 1-3 % pentru serviciul lor.

Dosarul "Varadia" a fost înaintat Tribunalului Bihor pe 8 iulie 2014, unde procesul s-a întins pe mai bine de 4 ani, necesar audierii unui număr mare de martori, dar şi expertizelor de specialitate încuviinţate de instanţă, realizate cu întârziere.

Pedepse dure

Sentinţa pronunţată de judecătorul Alexandru Bogdandi pe 13 iulie, după mai bine de 3 săptămâni de deliberări, este una aspră. Magistratul a dispus condamnarea celor doi patroni ai firmei Varadia Bussines, fostul preot Ovidiu Pop şi Kallos Lorand ca pentru o crimă, la câte 9 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală în formă agravată şi în formă continuată, în timp ce societatea comercială a fost condamnată la o amendă penală de 300.000 lei.

Dintre complicii evazioniştilor, singurul condamnat la închisoare cu executare a fost Florin Tonţ, care a încasat 6 ani de detenţie. Urs şi Naghi au primit câte 3 ani de închisoare, Balog, 2 ani de închisoare, iar Şuteu a fost condamnat la 1 an şi 4 luni de închisoare, dar toţi au pedepsele suspendate pe diverse perioade de probă.

Din pedepse, instanţa a dispus să se deducă perioada reţinerii şi a arestului preventiv, între 12 mai şi 30 iulie 2014.

Judecătorul a admis şi acţiunea civilă exercitată de Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin Direcţia Generală Regională Cluj, inculpaţii fiind obligaţi să plătească 7,9 milioane de lei, dar şi dobânzi, penalităţi şi majorările de întârziere aferente sumei, calculate până la data plăţii efective.

Dezbrăcat de sutană

Sentinţa nu este, însă, definitivă, iar avocatul Bogdan Meşter, care îi reprezintă pe cei doi asociaţi ai firmei Varadia Business, Ovidiu Pop şi Kallos Lorand, susţine că o va ataca, pentru că o consideră nedreaptă. "Probatoriul nu confirmă faptul că relaţiile comerciale dintre firmele implicate în aceste afaceri ar fi fost fictive. S-a efectuat o expertiză care a arătat că prejudiciul nu există. Toate persoanele audiate au spus că operaţiunile au fost reale. Mai mult, clienţii mei au dat declaraţii complexe în care au explicat de ce nu au achiziţionat direct aceste mărfuri. Eu nu înţeleg soluţia. Aştept să văd motivarea ei", a declarat avocatul Meşter.

Între timp, însă, Ovidiu Pop a fost dezbrăcat de sutană, Episcopia Ortodoxă a Oradiei şi Bihorului decizând scoaterea lui în afara bisericii. "Îndată ce s-a aflat despre situaţia apărută, în dimineaţa zilei de 13 mai 2014, preotul misionar Ovidiu Miron Pop a fost oprit total de la săvârşirea celor sfinte, pe întreaga durată a cercetărilor penale, urmând ca, în funcţie de rezultatul cercetărilor, să fie luate toate măsurile care se impun", se mai menţionează în comunicatul publicat de Biroul de presă al eparhiei pe www.basilica.ro, pe 14 mai 2014, singurul pe această temă. De altfel, numele lui Pop nici nu mai apare printre cele ale preoţilor ortodocşi care slujesc la Biserica cu Lună.